TV4 ger 100%, men Lindström regerar

Satt och slökollade på TV för ett par dagar sedan. Efter ett "Hey Baberiba", som faktiskt var riktigt skojigt med bl.a. en rolig version av "Svenska Dialektmysterier", följde ett nytt "humor"program som hette 100%. Bara att Adam Kalsing har fått gå till TV4 och ta över Jepardy känns sjukt i sig, men detta var verkligen det värsta program jag sett på länge.

Programmets upplägg var att sitta två skojare på varje sida om programledaren och skämta till det om aktuella ämnen, i det här fallet i form av statistik. Känner ni igen det? (Snacka om nyheter, Parlamentet, Time out, Extra extra o.s.v.) Skillnaden mot i roliga program, som Time out, var att gästerna här bara ägnade sig åt att säga elaka och/eller snuskiga saker som inte ens var roliga. Som jag har förstått det kommer det dessutom vara samma gäster genom hela serien så jag ser ingen räddning för programmet.

Nu skulle jag ju förstås bara kunna välja att inte se på skiten, om jag inte tycker det är roligt, men detta var för illa för att kunna få sändas på bra sändningstid. Kristoffer Appelquist hann med att skämta om att kurder är fula och inte har något land, att Marika Carlsson skulle ha sex med Båtsman och en hel del annat ackompanjerat av en svordom i varje mening. Shan Atci verkar tro att humor och sex är samma sak, när han inte drog elaka skämt om Carolas tro. Värst var nog ändå när han sa att Kicki Danielsson var en val och att hon bara fick plats i globen. Marika Carlsson verkade väldigt bortkommen eller vad sägs om: "Fortsätt meningen: är det OK att ta med sina husdjur...på en lång promenad och sedan döda dem" efterföljt av att hon själv skrattade högt i 30 sekunder. Hon hann för övrigt med några skämt om sex med djur hon också.  Magnus Betnér framstår ofta som den elakaste när han är med i Parlamentet, men i den här samlingen framstod han som den enda komikern. Hoppas han inser vilket program han hamnat i och tar sig därifrån snabbt.


Från detta tar jag mig raskt till melodifestivalen som jag får erkänna att jag såg med stort intresse. Jag gillar inte precis den typen av musik som spelas, eller Lena Philipssons käcka skämt (t.ex. om könssjukdomar), men jag tycker det är bra underhållning. Dessutom generar det ju massor av pengar till Radiohjälpen och det tycker jag är lysande. I lördagens show tyckte jag också för första gången att Lena PH var acceptabelt duktig i sin programledarroll och satte ett par skämt helt ok. Hennes sång om kritiken mot henne var riktigt bra även om man gärna hört Bo Kaspers orginal i verserna:-)

När det gäller musiken så tycker jag att Andreas Johnsson höll klart högst klass med en riktig poplåt och att Björn Kjellman var helskön. Björn sjunger inte så bra (falskt), men han leverar med enorm känsla och låten lät som en gammal svensk klassiker. Carola utklassar resten av startfältet röstmässigt (även om hon var lite hes), men låten är egentligen en riktigt seg historia lååångt från min musiksmak och hade någon annan sjungit den hade den nog inte ens tagit sig till globen.

Det tråkiga i år var väl att Carola nästan vann redan när hon ställde upp. Mer förutsägbar vinnare får man väl leta efter, kanske är det när Family Four fick åka till eurovisionsfinalen med Vita Vidder efter att ha sjungit alla bidrag. Men jag tycker ändå det känns helt OK att skicka denna skönsjungande och storhjärtade diva till Athen. Både för att jag inte bryr mig så hemskt mycket (trots att jag skrivit flera stycken) och för att jag ändå gillar Carola som slog igenom med en fantastisk stämma just i melodifestivalen, som vann 1991 (när jag verkligen brydde mig) och som faktiskt har gjort otroligt mycket bra för fattiga och utstötta världen över. Hon har ett stort hjärta. Alexander Bard är också en av Guds små, men jag skickar inte lika gärna iväg en föredetta nazist som har som livsfilosofi att snacka skit om andra för att själv komma i god dager. 

För övrigt var Fredrik Lindström helt underbar! Vi skrattade konstant under hela hans juryuppläsning. Han prickade in härliga typiska (fördomsbaserade) drag och vissa dialekter satt också som en smäck. Norrköpingsversionen var allra bäst! Wikegård och Jidhe var ockå bra, men Lindström dominerade och räddade hela showen!

Vad har hänt med (den svenska) damfotbollen?

Tittade lite på Algarve cup en dag. Sverige spelade, som vanligt numera, dåligt och blev lätt bortmanövrerade av Tyskland. Jag tycker faktiskt det känns som att damfotbollen tagit ett antal steg tillbaka. Bara Tyskland, Brasilien och möjligen USA (kanske, kanske Norge också) kan komma upp till en någotsånär standard. Det känns som om det spelas mycket sämre fotboll nu än det gjorde i ex. EM 2001.  Kanske är det mest Sverige som har tappat, men jag hade en helt annan respekt för damfotbollen tidigare än jag har nu. Det är alldeles för många lobbskott i mål bakom de små målvakterna (minska målburarna?), fel inkast, och extremt dåliga domarinsatser. Missförstå mig inte. Jag gillar damfotboll och följer framförallt landslaget lika nervöst och engagerat varje gång, tycker Hanna Ljungberg är ojämfart bäst och Malin Andersson är otroligt överskattad, men jag är besviken på hur matcherna ser ut numera. Det är kanske inte så att damfotbollen i stort går bakåt, men den går väldigt långsamt framåt och Sverige står helt stilla. 

I matchen mellan Sverige och Tyskland dömde domaren gult kort för en hands där den svenska backen hade ryggen mot bollen och jag vet inte hur många gånger jag har sett frisparkar delas ut bara man vidrör motståndaren. Frisparken som föranledde Tysklands segermål mot Sverige i finalen 2001 är ett exempelt på usel domarinsats. Det måste arbetas mycket mer på att damfotboll ska bli proffsigt om det ska kunna tas på allvar. Damerna måste få så mycket pengar att de kan leva på det. Annars får vi leva med rapporter om att tjejerna är dåligt tränade. Och om de blir nervösa av att göra "beeptestet" eller väljer semester i Thailand före en Europacupfinal tappar de naturligtvis respekt ute i stugorna. Domarna måste inte nödvändigtvis vara kvinnor. När det finns tillräckligt många duktiga domartjejer så kan de naturligtvis vara med och döma (och då finns det inget som hindrar dem från att döma herrmatcher också), men tills dess blir det bara fånigt att det ska skakas fram en tjej från Nigeria, som knappt vet vad offside är till VM-turneringarna. 

Vi måste ta tjejerna på allvar. De ska ha kritik när de spelar dåligt och det ska inte vara någon puttinutt och mysstämning över deras matcher (som det var på TV4 03, samma kanal som fullständigt bespottat EM två år tidigare). Idrott handlar om att kämpa väl, göra sitt bästa o.s.v. javisst! Men på proffsnivå handlar det om att prestera och försöka vinna. Det är därför idrott finns både på hobbynivå och proffsnivå. Malin Anderssons frisparksmål i semifinalen mot Kanada var underbart härligt, men det var en målvaktstabbe och inget annat och Caroline Jönsson, som var Sveriges bästa målvakt i många år, har gjort avgörande målvaktstavlor (vad betyder egentligen målvaktstavla?) i flera stora matcher.

PS. Malin Andersson var grymt bra i VM 95 och gjorde några kanonmål mot Tyskland

HG

Tack!

En av höjdpunkterna i mitt liv som musiker hittills. Det var fantastiskt att spela inför så mycket vänner och så många andra också för den delen. Vi spelade så bra som vi kan och det var enormt skoj! Jag är fortfarande i ett glädjerus.

Är Da Vinci farlig?

Tittade lite på utfrågningarna av de som kandiderat till ärkebiskopsposten. En utmärkt utfrågning med intressanta frågor och, oftast, lika intressanta svar. En fråga som jag lade märke till var frågan omdet var bra att Jesus och hans roll nu diskuterades i kyrkan. Jag håller visserligen med Carl-Erik Sahlberg om att Jesus är helt central i kristendomen (Kristus heter han ju trots allt), men hans svar; att det var mycket dåligt att Jesus nu kunde diskuteras, var ändå märkligt tycker jag. 

Att säga att det här kan inte diskuteras överhuvudtaget, är för mig det samma som att visa rädsla. "Om det här börjar diskuteras, kanske folk börjar hitta hål och brister och inte längre köper det vi säger". Under medeltiden fanns en oerhörd rädsla bland kyrkans män att förlora den stora makt de skaffat sig. Därför ansågs ofta minsta antydan till kritiskt tänkande vara kätteri och straffen var hårda. Inkvisitionen utförde fler illdåd än många diktatorer hunnit med och intelligenta tänkare och kvinnor som vågade säga sin mening brändes på bål som Djävulens anghängare. Allt för att skapa en rädsla för att ifrågasätta sanningen. Man byggde upp en kyrkans sanning som byggde på människan mer än på den sanning som Jesus förkroppsligar i Bibeln. Kyrkan, som skulle vara Jesu kropp, byggde upp en pessimistisk människosyn där människan var född ond och kvinnan skulle tryckas ner. Idag har vi i många avseenden kommit ifrån det tänkandet och har en mer optimistisk och realistisk människosyn i kyrkan. Människan är född med potential till både ont och gott och väljer mellan dem genom hela livet mer eller mindre. (Läs gärna Magnus Sundells utmärkta ledare om detta:
http://www.trotsallt.se/aktuellt_nummer/kronika_sundell.htm)

Det som jag tycker är så märkligt är alltså rädslan för kritiskt tänkande och diskussion. Kristna har ofta fått föra en tynande tillvaro och fått kämpa för sin tro, det har inte alltid varit OK att säga vad man tycker. Att vi får det i dagens Sverige är naturligtvis något fantastiskt som vi ska kämpa för att få behålla. Jag tror dock inte det är rädslan att inte kunna få uttrycka sin tro, som är den största anledningen till att man inte vill diskutera saker. Det är rädslan att förlora sin makt och rädslan för att själv behöva fundera och ta ställning. Man har lurats till att tro att det finaste som finns är att aldrig tvivla....hallå! Jesus, vår största förebild, tvivlade! 

Jag kan verkligen förstå att folk är rädda för en utveckling där Sverige blir allt mer sekulariserat och där självklara hjärtefrågor för troende skuffas undan och samhället drar sig allt längre från Gud. jag delar den rädslan. Men det man glömmer bort att inse är att det är ett precis lika stort problem när kyrkan växer sig alltför stark (människan har grymt svårt med makt, det leder ofta till att man bejakar sin onda potential), när kyrkans ledare inte får ifrågasättas och framförallt när vi människor får alldeles för mycket möjligheter till att tjäna pengar. (En intressant parentes här är att när vi faktiskt har sett hur illa det ofta har gått genom historien när kyrkan har fått alldeles för mycket makt tycks blunda för hur stor makt den muslimska världen börjar få. Det kan gå precis lika illa och är på vissa håll redan på väg dit) Knutby är ett bra exempel på hur illa det kan gå när ledare får för stort inflytande och när man slutar upp att tänka kritiskt. Bara för att någon talar om Jesus har den inte självklart rätt!

För några år sedan kom den spännande och välskrivna romanen "Da Vinci-koden" ut och det ledde till enorm rädlsa inom vissa kyrkor. Plötsligt skrevs det flera böcker om alla "fel" (i en roman:-) som fanns i boken och det startades diskussionsgrupper överallt i kyrkorna. Det mest häpnasväckande var ändå hur chockade all verkade. "Det här har vi aldrig hört innan". Detta trots att inget, av det med verklighetsanknytning, som står i "Da Vinci-koden" är ett dugg nytt. Det stämmer ju att det fanns andra evangelium som har hittats och som står för andra värden än de som kommit med i Bibeln och det stämmer ju att kyrkan på medeltiden gjorde allt för att trycka undan teorier om kvinnlighet i det gudomliga. Det finns massor med symboler, bibelberättelser o.s.v. som har funnits långt tidigare i andra religioner o.s.v. (t.ex. berättelsen om Noa eller att en Gud dör och återuppstår). Men det har också alltid funnits förklaringar och argument mot allt det här. Om man bara vågar ta till sig detta, diskutera och fundera över vad det är man tror på, så håller den kristna tron. Jesus unika kärleksbudskap har hållt genom alla tider och motstånd och det håller för alla påhopp och diskussioner även idag. Det är skrämmande och märkligt att så många kristna aldrig har ställts inför de här frågorna. Då blir man ju istället djupt choskad när allt kommer på en gång och väljer att antingen blunda för dem och hitta på löjliga bortförklaringar eller att helt förlora sin tro. Istället borde man ta tag i sådana här frågor från början.

Om Gud har funnits i alla tider över hela jorden och påverkat alla människor är det inte särskilt konstigt att berättelsen om Noa finns i flera versioner. Om man överhuvudtaget ska tro på att det kan ha funnits en översvämning på riktigt någon gång vore det väl konstigt om det inte fanns flodberättelser i flera kulturer. I Bibeln finns många förutsägelser om Jesus lidande och död och hela naturen, skapad av Gud, vittnar om det. Vi har t.ex. säden som måste läggas ner i jorde och dö för att den sedan ska kunna uppstå och ge liv. Varje vår i Sverige vittnar om det. Därför är det väldigt naturligt att människor i alla tider och religioner byggt upp tankar om hur en Gud måste dö. I bl.a. Egypten såg man hur solen dog på natten och återuppstod på dagen. Jag tror inte det är en slump att Egyptens symbol för liv (ankhen) är så enormt lik ett kors eller att flera äldre religiösa texter som t.ex. den första skapelseberättelsen i 1:a mosebok har motsvarigheter som är nästan identiska i t.ex. sumerisk religion. Hela skapelsen ledde nämligen fram till Jesu död och uppståndelse. Gud har påverkat världen i alla tider och likheterna talar snarare för kristendomen och vi behöver inte hitta på löjliga bortförklaringar om att det inte alls är plagiat o.s.v. Att sedan Bibeln ska ha en särställning beror bl.a. på att Jesus själv använde sig av gamla testamentets texter och att han själv kom med den absoluta sanningen, som sedan vidare diksuteras i NT. Mitt tips är att läsa allt i ljuset av hans budskap. Kristendomen handlar om tro och man måste tro att Gud påverkat dem som skrivit bibeln, även om man alltid måste minnas att de bara är människor. Jag tror att det är i Bibeln och framförallt evangelierna vi därför kan finna sanningen.       

Självklart bör vi kristna och de olika kyrkorna ändå ha en plattform. Vi måste ha några övergripande avgörande punkter som vi alla är överens om. Det betyder inte att de inte ska diskuteras, bara att detta är vi alla överens om och för att kalla sig kristen bör man hålla med om det här. Anna-Karin Hammar talade om det som bekännelsefrågor. Det kan handla om att Jesus är Guds son, att alla människor är lika mycket värda, att Jesus dog och uppstod för vår skull, Guds nåd,  osv osv. Anna-Karin Hammar funderade på om inte kampen mot fattigdom borde vara något som en kristen inte kan annat än stå bakom. Inte mig emot. Att Jesus stod upp för de minsta i samhället och att vi ska älska vår nästa som oss själva är definitivt en grundpelare i kristendomen. Jesus själv sa att budet framför alla bud är att vi ska älska Gud och varandra, så där har vi kärnan i vår plattform.    



Jag tillhör dem som ibland har fasat över hur kristendomen tappar mark och hur ledare inom t.ex. svenska kyrkan har verkat vilja göra om kristendomen till en filosofi och ta bort allt övernaturligt och magiskt. Det är inte bara tråkigare utan helt meningslöst enligt mig. Jag tycker det finns ett antal saker som vi inte bör rucka på. Jesus föddes genom helig ande, han utförde under, Gud skapade världen, vi kan be till Gud om allt o.s.v. Men jag är beredd att diskutera allt och kämpa för det. Kanske har jag fastnat när det gäller vissa saker. Vi behöver inte vara oroliga. Vi kan alltid be om ledning och hjälp. Den dagen vi inte vågar diskutera, förändra oss och utvecklas dör vi som kristna. 

Jag menar, det har gått 2000 år men att Jesus är Guds son och världens frälsare, att vi ska älska varandra o.s.v. står fortfarande alldeles klart.

Det är snarare detaljer, om än viktiga, som vi har fattat och förändrat genom tiderna. För tycker vi verkligen att det har blivit så illa när vi avskaffade slaveriet, lät kvinnan bli jämställd med mannen (åtminstone på pappret), tillät orgelmusik i kyrkan (tidigare djävulens musik, liksom sedemera allt nytt i musikväg tills det accepterats) och så vidare. För bara 30 år sedan var det självklart att en kvinna skulle ha hatt i pingstkyrkan, 20 år längre tillbaka fick en kvinna inte gå i kyrkan när hon hade fött barn utan var tvungen att genomgå en cermoni (kyrktagas) innan hon var välkommen igen. Sådant kan vi nästan skratta åt idag. Vad skrattar vi åt om tio år? Kanske dagens kvinnoprästmotståndare eller att det idag på vissa håll fortfarande anses totalt otänkbart för ett par att bo tillsammans innan de gift sig. Redan idag har jag svårt att inte dra på smilbanden om någon påstår att Jesus gjorde vatten till alkoholfritt vin. Missförstå mig inte. Jag tycker det är en bra grej att vara nykterist (jag är ju det själv :-), särskilt om man gör det för att sympatisera med alkoholister (jag har bara valt det för att aldrig låta något sånt ta makten över mig), men den typen av förlegat tänkande har jag svårt att förstå.

Jag kan naturligtvis ha fel i allt jag säger och tänker. Jag är ganska säker på att jag har fattat helt tokigt när det gäller nåt. Bara ytterligare en anledning till att vi måste våga diskutera. Da Vinci är inte farlig!

Små saker

De små sakerna i livet kan förändra allt! Man kan vara nere och tycka allt är crap och så händer plötsligt något som får en att inse att livet är toppen!

Det kan vara någon som säger att de tycker man gjort något bra

Det kan vara ett OS-guld

Det kan vara en bokad spelning på HG i Linköpng eller landet i Stockholm

Men allra mest inser man hur bra livet är när någon i ens närhet ger en, en kram och säger att man är bra. Sådana små saker gör livet värt att leva, hur än privatekonomin eller världssituationen ser ut.

Dagens boktips: Livets Pärlor av Martin Lönnebo, ta dig tid och tänk de djupa tankarna.
Dagens konserttips: Lampshade på HG, torsdagen den 9:e mars
Dagens låttips: Hoppipolla med Sigur Rós
Dagens OS-tips: Titta på minnena igen på svt.se

Jag har funnit min ängel. Det är nog det bästa av allt!

OS - som en enda stor dröm...eller var det en dröm?

Tidernas bästa OS är tillända, ja jag säger tidernas bästa. V har tagit fler guld procentuellt tidigare och gjort OS, som är nästan likvärdiga. Men i dagens konkurrens och nya grenar till trots, så hävdar jag ändå att det här OS:et slår ut allt. Till detta OS hade vi färre medaljhopp än förra gången, men vi tog betydligt fler och 7 av dem var GULD, det är nästan osannolikt. Att Björn Lind, Anja och curlinhgdamerna skulle kunna knipa ett guld var, det kunde man ju tro, men att tre kronor, ACO och sprintdamerna skulle göra det...det är magiskt bra. 

När jag ett tag innan OS slängde ut ett, enligt mig, väldigt optimistiskt tips på 11 medaljer innehållande 2 guld, så var det flera, bl.a. matsola, som ansåg att jag tog i för mycket. Det visade sig alltså att jag tog i alldeles för lite. Sverige tog 14 medaljer och av dem var som sagt 7 guld! Redan efter ett parn dagar ansåg jag OS vara en succé för svensk del. Jag hade varit nöjd med två guld i sprintstafett, ett brons för Anja och ett silver för ACO, men jag fick bli mer än nöjd. Och att vissa av ens tips ryker all världens väg är inte ett dugg tråkigt när det innebär svenska framgångar.

Det är svårt att ranka upplevelserna under OS. De var många och stora, men ett par minnen måste man lyfta fram så här i efterhand:

* Gulddag nummer 1, med Björn Linds överlägsenhet, Thobias Fredrikssons enorma vilja och framförallt tjejernas oväntade och magiska guld (det första svenska sedan 1994)

* Fredrik Nybergs snöpliga femteplats när han hade sin allra sista chans att ta medalj och var trea efter första åket. Han åkte för mesigt i andra helt enkelt. Anna Ottosson gjorde dock det som Nyberg inte klarade och tog en välförtjänt bronspeng.

* Två stafettfjärdeplatser. Där damernas i längstafetten var något tung, men i efterhand kändes som en framgång och där Carl-Johan Bergmans felskär i spurten på skidksyttestafetten var sjukt smärtsamt. Tänk att kunna ha sådana här "nära-medalj-upplevelser" (även Södergrens femteplats på skiathlon och Sara Kjellins i puckelpist) och ändå ha 14 medaljer att njuta av:-)

* Det efterlängtade stafettbronset!!!

* Anjas slalomguld efter knäont och humörsvängningar (p.g.a. kombinationen). Hon var så värd att äntligen ta det och det var minst lika skönt att Kostelic var en bra bit efter (även om man tvingas imponeras av denna fantastiska kroatiska)

* Kanske var ändå det största av allt när hockeydamerna gjorde årets bragd (ändast en medalj i fotbolls-VM eller ett utomhusvärldsrekord av Kajsa Bergqvist kan konkurrera enligt mig. Björn Lind kan vinna årets prestation på idrottsgalan, men bragdguldet ska hockeytjejerna ha) och besegrade USA i semifinalen. Innan turneringen fanns det nog inget jag var säkrare på än att Kanada och USA skulle mötas i den finalen. Min favorit i laget är helt klart Danjela Rundqvist som åker bäst skridsko i hela turneringen. Maria Rooth är den stora målskytten och teknikern, men jag tyckte ändå bäst om att se andrakedjan. Lagsammanhållningen i detta landslag är något att se upp till.

* Men nej, störst blir ändå hela tre kronors turnering. De började ok, gjorde några snygga mål och fick sedan storstryk av Ryssland 0-5. Jag tyckte redan innan turneringen att vi hade för dåligt lag; Mika Hannula och backarna höll inte måttet och jag trodde inte att Forsberg skulle komma tillbaka.

Men jag glömde bort hur Sverige spelade ut Kanada i Salt Lake City och hur Kanada sedan gick och tog OS-guld. Ryssland gjorde sin bästa match vid helt fel tillfälle. Ännu värre var det med Slovakien, som gjorde precis som Sverige brukade göra. De var som allra bäst i första matchen och blev sedan sakta sämre för att vara som sämst när det väl gällde storebror Tjeckien i kvartsfinalen (något som jag iaf lyckades tippa innan). Turneringens fiasko var förstås Kanada, som aldrig var riktigt bra och det stora utropstecknet blir ändå ständigt underskattade Finland som spelade sin andra raka final i ett mästerskap med de allra bästa spelarna. 

Nåväl, tillbaka till tre kronor. Bengt-Åke coachade kass och laget var konstigt sammansatt i flera matcher, spelet var sådär och även jag blev mycket besviken när man inte tog i för fullt mot Slovakien i sista matchen (läggmatch är att ta i, men fullt ös var det inte). Särskilt hårt var det förstås för dem som betalt massor av pengar för att se tre kronor på plats i den matchen.

Men sedan vände allt... I Salt Lake City gjorde vi en osannolik match mot Kanada (5-2), en stark match mot Tjeckien, där vi insåg att motståndet i turneringen trots allt var bra (2-1) och en enkel match mot Tyskland utan att behöva imponera helt (7-1), sedan var bensinen och motivationen slut. I Turin tog vi plattmatchen i början mot Ryssland (0-5) och sparade Tysklandsmatchen till kvarten mot Schweiz (6-2 efter att Sudden och Foppa imponerat), tog den osannolika matchen i semin mot Tjeckien (7-3) och vann slutligen den tuffa matchen mot bra motstånd i finalen mot Finland (3-2). Grymt!

Hockeylagets anseende har ofta varit befläckat (sexskandalen och de giriga strejkande NHL-spelarna, som inte ens kunde komma hem till Sverige direkt), men det är ett minne blott. Låt mig påminna om att Peter Forsberg och framförallt Mats Sundin (bl.a. även t.ex. Sedinbröderna) alltid (nästan) ställt upp i tre kronor och åkt till VM-turneringar med kort varsel. Och framförallt Sundin har ju gjort enormt bra ifrån sig och dominerat i turnering efter turnering. Foppa betalde miljoner för att kunna spela med Modo hela förra säsongen och gav dessutom reklaminkomster till Modos ungdomsverksamhet. Och i år visade laget flera gånger att de är lojala och patriotiska lagspelare som är stolta att dra på sig landslagströjan:

Holmström blev inte uttagen men kom glatt ändå när Näslund tackade nej.

Foppa riskerade att bli skadad för restan av säsongen för att få spela OS.

Man ställde in en träning för att se på tjejernas OS-final!

Och för att hinna med ett firande med svenska folket hemma i Stockholm betalade Mats Sundin typ en miljon för ett flygplan hem till Toronto. 

Bäst i laget var ändå P.J.Axelsson!

(Curlingguldet och ACO:s guld var också stora händelser, men har inte satt sig lika djupt. Kanske för att jag missade båda på TV! Curlingtjejernas sista sten och efterföljande glädjescener har jag dock tittat på många gånger. De var riktigt imponerande genom hela turneringen.)



Den stora smolken i glädjebägaren var att jag tack vare jobb och spelningar missade en del av OS, t.ex. damernas straffavgörande, tre kronors final, damernas storslalom, skidskyttedamernas masstart o.s.v. men jag kände ändå spänningen och fick rapporter från sportnördsvänner, så det enda som var riktigt jobbigt att missa var tre kronors final (såg fram till 1-1) speciellt som att jag hade lyckats spela in på fel dag och inte ens fick se matchen i efterhand.  Aldrig får man vara helt nöjd :-)