Da Vinci avslöjar oss!

Jag såg Da Vinci-koden i helgen och det fick mig att fundera över detta inlägg. Filmen var för övrigt helt OK. Inte så dålig som jag trodde den skulle vara.

Makt berusar ständigt människan och kyrkans män är inget undantag. Kyrkan har genom tiderna försökt mörklägga saker och pressat undan fritänkare och fiender på olika mer eller mindre brutala sätt. Detta betyder inte att Jesus budskap och hela kristendomen är en stor bluff. Det är lätt att fastna i ett "svart och vitt-tänkande". Boken (och därmed filmen) uttrycker i stort sett att kyrkan är skyldig till all förföljelse av kvinnor, svarta o.s.v. Det är naturligtvis inte helt sant. Dessutom ställer den saker mot varandra på ett orättvist sätt. Antingen så har Jesus haft sex med Maria Magdalena och fått barn eller så hatar kristendomen kvinnor. Det blir ju lite fånigt, även om slutklämmen att Jesus ändå kan ha varit en fantastisk människa som gjort under och är värd att tro och lyssna på, är en rimlig slutsats. Men om det skulle stämma att Bibelns böcker är utvalda endast av mänskliga skäl, baserat på makttörst och för att trycka undan gnosticister och andra, så borde ju ex. Maria Magdalena varit borttagen helt ur evangelierna. Om hon var så farlig kunde man ju påstått att hon aldrig funnits. Ett annat problem är ju förstås att de evangelier som faktiskt finns i Bibeln är de enda som faktiskt daterats att kunna vara skrivna vid den här tiden. De evangelier som i filmen sägs ha valts bort vid konciliet i Nicea är i stort sett samtliga daterade långt efter. I synnerhet gäller detta Maria Magdalenas så kallade evangelium. Det lär snarare vara en politisk text (med ett mycket gott syfte) med avsikt att påverka den mansdominering som började ta fart. Sanningen är ju den att de fyra evangelierna som kvarstår, inte på något sätt förtrycker kvinnor. Jesus ger fortfarande Maria Magdalena i uppdrag att berätta om hans uppståndelse och talar med kvinnan vid brunnen (något som var mycket provocerande) o.s.v. Nog borde det sett annorlunda ut om man hade velat påverka Bibeln för sina syften. Jesus säger fortfarande "älska era fiender" trots att kyrkans män mördat genom tiderna.

Kristna borde beakta vissa saker i Da Vini-koden mer. Jag hänvisar till mitt tidigare
inlägg om det.

Men det som jag tänker på just nu är hur sjukt dåligt allmänbildade svenskar är om sin egen kultur. Självklart behöver man inte vara troende om man bor i Sverige. Det vore ju dumt, men nog borde man veta lite om det som påverkat typ allt i vårt land. Hur ska man kunna ta emot invandrare och förstå dem om vi inte förtstår oss själva. Många är de som sett Da Vinci-koden och direkt tar in allt som sant. Det är inte konstigt för vi vet inget om kristendomen. Vi har inte läst i Bibeln och ändå uttalar vi oss om saker som står där. Idag har många skolor inte längre avslutning i kyrkan (många tror att vi gör det för invandrarnas skull. Jag har nästan aldrig träffat en invandrare som förstår det. De förväntar ju sig att vi ska ha en kultur). Vi har en uppsjö av helgdagar, som ingen vet var de kommer ifrån. Man behöver ju inte vara kristen för att vilja veta något om den kultur som vi alla kommer ifrån.

Jag blev inte chockad, men upprörd över att höra hur en väns syster inte fick dansa på skolavslutningen då hon representerade en kristen skolgrupp. Rektorn krävde att in i minsta detalj få studera framträdandet. "Vi är ju en religionsfri skola". Hur lättpåverkade tror han att ungdomar är? En gymnasieelev är väl mogen att själv bestämma vad han/hon vill tro på? För bara typ 20 år sedan hade vi morgonbön i skolan. Är alla de som gick i skolan då sektmedlemmar idag? Läs detta utmärkta inlägg i Svenska Dagbladet. Det är skrivet av en ateist.

OBS!

Jag har gjort flera inlägg. Det är lätt till att missa eftersom jag uppdaterar så sällan:-)

347

347 dagar kvar
17 dagar kvar

Jag längtar!!!

VM-guld, Hannula och finska monster

Det är lika bra att erkänna. Jag trodde inte på VM-guld. Lika lite som jag trodde på OS-guld. Jag har klagat på Bengans laguttagningar och sammansättning av kedjor o.s.v. Men han verkar ha precis den där rätta fingertoppskänslan och precis som man insåg i första perioden mot Tjeckien i OS-semin att det kunde bli förstod man nu i kvarten mot USA att det skulle bli guld. När Sverige spelade 4-4 mot Schweiz såg det inte lika bra ut. Hur litet och fjantigt VM än känns så är det otroligt stort av Tre Kronor att vinna både OS och VM samma år. Detta laget var dessutom nederlagstippat. Det påminner en hel del om laget från 1992 som ingen trodde på och som vann guld med unga Sudden och Foppa i laget.

Som Brynäsfan blir man inte ofta glad längre men VM:s bästa målvakt; lill-Honken och en rekordung debutant som gick rätt in i förstafemman; Bäckström. Det gör att man blir lite stolt:-)

Men smolket i glädjebägaren är Mika Hannula. Killen som för inte alls längesedan fick upprättelse
här på min blogg föll som ett korthus i respekt efter hans överfall på Kanadas unga storstjärna Sidney Crosby (då denne jublade efter ett mål). Det kan snackas hur mycket som helst om att Hannula skulle skydda målvakten o.s.v. men det var enormt fult och sådant ska vi inte ägna oss åt. Kanada känns ofta extra skönt att besegra, mycket för att de brukar köra med sådana medel och för att de är kaxiga. Nu kändes det inte lika bra.

Det är också lika bra att errkänna att jag bara såg de första två perioderna i semifinalen live, då jag tittade på melodifestivalen. Carola tog en överraskande femteplats med Sveriges traditionsenliga Abbalåt. Finland vann en ganska kul seger som hårdrocksmonster, även om jag inte tycker att den låten var något särskilt. Som rocklåt betraktad tycker jag den var ganska slätstruken och attityden hos bandet och sångarens röst hade passat bättre i en riktigt hård låt, istället för denna popiga numetal. Men helt ok ändå att de vann. De som säger att Melodifestivalen är död för att alla östländer röstar på varadra fick inte så rätt i år då Finland ju faktiskt vann och Ukraina (som hade det typiska turk-latino-etno-pop-sex-whalebidraget) blev inte er än typ 7:a.

Jag höll på Bosnien (jag hejade förstås lite på Sverige också), vars bidrag var en vacker kulturell ballad med en stark text lyft ur ett land som varit fyllt av ångest. Det är förresten fantastiskt att se hur de Jugoslaviska länderna röstar på varandra. Visst är det så att ledarna väljer krigen, drar upp konflikter till ytan och manipulerar sitt folk (oftast Milosevic i deras fall), men det var ändå stora kulturella motsättningar mellan folkgrupper i Jugoslavien och Kroaterna upprättade koncentrationsläger där Serber mördades i massor. På andra håll fanns serbiska ligor som brutalt avrättade bosnier, kosovoalbaner o.s.v. Jag tycker det är stort att se hur länderna verkar börja förlåta varandra. Det syns inte bara i röstningen i Eurovision, men den är ett bra exempel.  (Dock bör det påpekas som matsola gör här nedan, att det är låååångt kvar till förlåtelse och i de flesta fall beror rösterna kanske på det han nämner. Fegt att lägga in en sådan här brasklapp i ett redan postat inlägg, jag vet:-)

För övrigt röstar vi Norden också alltid på varandra:-)

Snart...

352 dagar kvar!!! (till mitt livs händelse)
22 dagar kvar!!! (till årets händelse)
30 minuter kvar!!! (till mat)

Varför tittar jag på ishockey-VM?

Ishockey-VM är en B-turnering. Det har jag länge hävdat. Den spelas varje år, vilket är på tok för mycket och alla de bästa spelarna är inte med. Är inte de bästa med kan man ju knappast kalla en turnering för ett VM. Andra år har Tre kronor misslyckats rejält i de storturneringar där proffsen har deltagit och därför har VM kännts som en liten chans till revansch och man har intalat sig att det är ganska viktigt ändå. Vissa år har också många proffs kommit.

Men i år har ju Tre Kronor vunnit OS-guld. Nästan inga proffs har kommit. Och ändå tittar jag. Kanske är det för att se om vi kan ta en dubbel i år och vinna allt. Kanske är det för att se om ett nederlagstippat lag kan vinna när andra har misslyckats (har alltid gillat underdogs). Jag vet faktiskt inte. Kanske är jag bara alldeles för glad i sport? :-)

Champions Leuge-finalen (en betydligt större sporthändelse, även om den också tappar på att den spelas varje år och har för många matcher, för att håva in mer pengar) igår var stor undehållnig. Henke Larsson var faktiskt matchhjälte. Jag ger media rätt när de prisar honom idag. Det var fantastiskt kul att få se den ödmjuka och lojala henke ligga bakom segern i världens största klubblagsmatch. Lite synd var det om Arsenal som gjorde en jättematch med tio man. Henry var fantastiskt sportsam efteråt. Han är en stor idrottsman.

Mika Hannula har jag tidigare kritiserat. I VM har han varit en fantastisk frenetisk kämpe och varit värd att göra mål i varje match. Igår gjorde han tre. Hatten av för Hannula.

Trots att jag kritiserade matsola lite (nån gång ska vara den första) stämmer jag in med honom och hävdar att fotboll är en större sport än ishockey! Jag längtar till fotbolls-VM.

Grattis!

Grattis hannie och alla andra Elfsborgsfans, vilken start ni har fått. Anders Svensson gör succé på kanten och Elfsborgs lite tunna trupp kan kanske, kanske hålla.

För övrigt går det riktigt bra för Arsenal också just nu. Henry har kanske aldrig varit bättre.

Grattis Åsa och alla Färjestadsfans. Äntligen guld efter tre silver. Ett extra grattis till Per Hållberg som hade sex silver (tre med Modo och tre med FBK) och nu äntligen fick ett guld.

Grattis Lina, som fyllt år och fått en lägenhet och som dessutom verkar ha härligt flyt i livet  

Förhoppningsvis kan jag även säga Grattis! till Olof och Åsa på jobbfronten. Jag får nöja mig med ett stort lycka till där!

Grattis stina47 och smäm till 47.se. Det är ju verkligen succé!
Se upp så ni inte dras in i någon 47-sekt bara:-)

Grattis till mig och andra svenska hockeyfans, som för första gången på länge kan säga att VM verkligen är en skitturnering som inte borde spelas varje år. Denna gång är tre kronor nämligen olympiska mästare och det är finnar, ryssar och kanadensare som måste satsa allt för att vinna VM och återupprätta äran.

Grattis alla till våren som äntligen har kommit!

Val, Crash och påsk

Livet är fullt av val. Jag själv står inför en mängd val just nu varav ett är stort och svårt. Alla måste nog någon gång ta ett stort beslut när det gäller ens framtid och det är inte alltid så lätt.

I år är det dessutom val till riksdagen i Sverige. De olika företrädarna gör allt för att få min röst, men ibland känns det som att vi här i Sverige fokuserar på alldeles fel frågor. Det handlar om skatter, välfärd, trängselavgifter o.s.v. Visst det handlar också om vård, skola och omsorg; viktiga saker (skatter är förstås också viktigt) men någon gång då och då får jag mig en tankeställare och undrar lite lätt vad det är vi håller på med egentligen.

På det stora hela är vi sjukt, sjukt rika här i vårt land. För några år sedan räknade man ut att genomsnittsinvånaren i världen var polack. De befinner sig i mitten välfärdsmässigt! En svår sak att räkna ut exakt förstås, men det ger ändå lite perspektiv. USA ger sig ut i krig för att försvara sina oljetillgångar och för att störta diktatorer de själva ansatt, samtidigt som miljoner människor dör i AIDS. Det dör långt många fler människor i världen av sjukdomar än av någonting annat man kan dö av. I Tanzania (som jag har varit i) finns det vissa städer där hälften av invånarna är smittade av HIV. I Bukoba finns det över 40 000 föräldrarlösa barn p.g.a. AIDS. Tyvärr är Tanzania ur ekonomisk synvinkel helt ointressant för västvärlden och företag tjänar mer på att sälja dåliga mediciner än att verkligen ta tag i problemen med hjälp av bl.a. utbildning så de får helt enkelt dö. Stora delar av Afrika är på många sätt helt bortglömda och undanskuffade och det var ett av skälen till att Hutuerna i Rwanda kom undan med ett rent folkmord så sent som på 90-talet. I USA bränner man miljoner ton med överskott på kött och säd varje år, för att priserna inte ska sjunka, samtidigt som barn svälter ihjäl i Etiopien, Irak, Nordkorea (dit mathjälp sällan kommer fram dock) o.s.v. Sverige, som land kan inte göra så mycket åt de stora sakerna. För att lösa fattigdomsproblemen i världen behöver vi förstås USA, men vi kan göra något. Alla kan göra något. Vi har medlen, det är viljan som saknas. Makt och rikedom lockar alltför mycket. När det blev total ekonomisk kris i Asien, lyckades västvärlden vända det för att det fanns så stora ekonomiska intressen där. Mycket, mycket skulle kunna göras också i andra delar av världen. 

Som privatperson kan man göra många val som kan vara avgörande för åtminstone några personers liv. Man kan se till att handla varor som är rättvisemärkta och satsa på företag som kör med fair trade (
www.fairtrade.com). Se hemsidan till vänster för tips. Nyligen har IKEA och Adidas fått uppskattning av rättviseorganisationer för att de sköter sig bättre än konkurrenterna på den här punkten. Sämst rykte har Nike (barnarbete under dåliga förhållanden) och nesté (sålde mjöjlsubstitut till mammor), men förhoppningsvis är de på rätt väg. Man kan också välja att ge lite av sitt överflöd (det går även som fattig student att ge lite) till organisationer som gör fantastiska arbeten med utbildning, sjukvård o.s.v. bland fattiga i världen: www.manniskohjalp.se, www.rb.se, lutherhjalpen.svenskakyrkan.se,  www.redcross.com, är några tips.

Det allra rättvisaste vore väl egentligen om vi i väst fick leva som u-länder ett par hundra år och lät resten av världen leva i överflöd:-) Faktum är att om folket i Kina, vars utveckling går enormt framåt, började leva som oss så skulle oljan antagligen ta slut typ direkt, köttproduktionen inte räcka till och försurning och andra miljöproblem skulle bli ohållbara. Men varför skulle inte de ha rätt att leva i samma överflöd som vi? Det finns för övrigt medel för att behandla miljön bättre också. Som privatperson kan man förstås handla miljömräkta varor och både när det gäller miljön och fattigdomen betyder det mycket att man bildar opinion och påverkar sina politiker att göra någonting åt saken.

Sedan är det ju bara att erkänna att jag allt som oftast också glömmer bort människorna i tredje världen, unnar mig godis och klagar över hur lite pengar jag får i bidrag. Men ibland slår det mig och mer och mer börjar jag ändå se över mina val i livet.


 
En anledning till att jag fick den här tankeställaren var nog att jag för ett tag sedan såg den helt fantastiska filmen "crash". Filmen har en sån fantastisk känsla och ett sånt språk så det är underbart. Det handlar om fördomar som vi alla kan bära på och filmen lurar oss många gånger. Den är hemsk, den är mysig, den är otäck, den är sorglig, den är lycklig, den är vacker. Jag älskar människor.Välj att se den här filmen

Så här efter påsk tänker jag lätt på en annan person som ställdes inför ett enormt svårt val. Ett val mellan liv och död.

Våren kom enormt sent i år. Jag var nere i Schweiz på turné i 20 grader, allt utslaget och sol och när vi kom upp i Danmark på vägen hem (och för övrigt fick bensinstopp) så föll det små snöflingor! Men idag är det soligt och varmt. Det är en fantastisk upplevelse man får vara med om varje år. naturen är död, men kommer till liv igen. Allt vaknar upp och börjar andas. Man kan nästan se Aslan som går runt och väcker allt till liv.  

Han valde död, men ändå liv.