letters from a concerned follower

Det har varit en speciell tid. Det har varit en spännande tid. Det har varit en märklig tid.

Jag har varit hemma i Småland i tre dagar nu och jobbat på min gamla lågomellanstadieskola. egentligen har jag inte varit där på riktigt sedan jag gick ut sexan för en sisådär 15 år sedan. Det var dock inte något nytt och intressant som mötte mig i form av nymoderniteter, ombyggnationer och främlingar, oh nej! Det var samma gamla skola, samma gamla salar och samma gamla lärare.

Det satt konst på väggarna som suttit där sedan skolan byggdes och det var svarta tavlan som gällde i alla klassrumm. En annan sak som jag undrar är om någon någonsin använd de där uppstoppade djuren som stått där i alla år?

I och med att det kändes som världen stått still i femton år så sköljdes man över av gamla minnen. Först var det mest roliga minnen om små kul incidenter och om lärare, men efter ett tag kom oundvikligen alla minnen från mobbningstiden fram på näthinnan. jag var tillbaka på skolan där stora delar av mitt jag skapades. Jag var tillbaka på skolan där min cykelhjälm sällan fick hänga i fred utan var full av stickor, vatten eller smuts när jag kom ut. Jag var tillbaka på skolan där en dag med snö innebar genomblöta kläder, frusna händer, snö i munnen och en mörbultad kropp. Jag var tillbaka på skolan där jag blev bränd av en tändare på halsen och där jag aldrig kunde gå förbi någon av de äldre killarna utan att få höra någon kommentar i stil med "Här kommer Jesus" eller "tönt".

Det var bara äldre killar som mobbade mig, vilket gjorde att det sakta men säkert blev bättre och i sexan var det över eftersom ingen längre gick kvar på skolan. Visserligen gick jag och matsola i en av tidernas värsta problemklasser som trots psykologhjälp nästan knäckte vår fröken (en del av bråkstakarna har sedan gått vidare till tuffa liv med kriminalitet och fängelse). det var helt enkelt en otrolig samling av tuffa uppväxter och busungar i allmänhet. Men i klassen hade jag alltid vänner och där var olika personer mobbade olika perioder så det gick bra:-) Matsola och jag höll ihop under hela den tuffa perioden och det var nog ganska viktig för oss båda. Precis som Jonas Gardell hade vi också hand om klassens timma allt som oftast med egna galenskaparnashower som följd. En gång körde vi t.o.m. en egen melodifestival.

Men....vilken seger det var att komma tillbaka. Jag var tillbaka som lärare och före detta rockartist och fick ha hand om underbara små söta barn. Det gick jättebra och det var grymt kul att träffa alla gamla lärare som alla ville prata på och höra om mitt jobb, min fästmö o.s.v. Jag var tillbaka med ett starkare självförtroende. Jag var tillbaka som en förlovad kille full av livsglädje. på något sätt kändes det som den slutgiltiga segern över mina inre och yttre monster!



Vilken nyanställning det måste varit på 60-talet och så speciellt med skolor fulla av nya unga lärare. Samma generationsväxling är på gång att ske nu när alla efterkrigsbarnen börjar gå i pension.

Jag såg dokumentärfilmen vikarien igår. Den var fantastisk. Vilken underbar bild av invandrare och deras fantastiska bidrag till Sverige och vilken bra bild av lärarnas kamp. Jag hade högt ställda förväntningar på filmen och blev ändå positivt överraskad. Det är därför jag vågar ge er förväntningar på den innan ni sett den (förslagsvis hemma hos oss någon kväll). :-)

Pandora.com regerar när man är ensam hemma.

Det är ganska ensamt i ett stort hus, tur att man har sportnördargrannar! :-)

Jag har ändrat mig om Mozart. Han är ganska bra faktiskt. Hans mer meditativa stycken är sköna och har en makalös effekt på eleverna. Vill dock meddela att plakka plakka funkade utmärkt som avslappare åt barnen också! :-)

Idag visade jag en bild av Stina på begäran av några elever och alla tyckte hon var så söt. Det var ju trevligt, men några av tjejerna gick så långt att de menade att hon var FÖR söt för mig. Jag var helt enkelt inte tillräckligt snygg för att vara ihop med Stina. De snälla albanska tjejerna tyckte dock att vi passade bra ihop. Jag får lita på dem:-)  

Superheroes

27521-21Jag är tydligen Röda Blixten!

testa själv!

Det mest oroväckande är väl att kattkvinnan och wonderwoman hamnar så högt upp:-)

Mera blogg

Mina "djupa" tankar väntar vi lite till med. Kanske postar jag ett av de inläggen i helgen. Idag tänkte jag bara konstatera att livet känns toppen.

Det beror inte på att Sverige äntligen tog guld i skidskytte igår, även om det var helt underbart skönt (t.o.m. roligare än Anjas guld faktiskt. Anja kan för övrigt vinna allt i hela VM om hennes form håller i sig. Tror hon får svårt i slalom men ändå. Kombination och störtlopp lär hon ta iaf)

Det beror inte heller på att den vackra vintern kommit tillbaka (nästan väl bra med -19 imorgon, brrr), även om det också är grymt trevligt. Lutar åt skridskor framåt och alla barn är ute och leker och inte ine vid datorerna (jag är medveten om jag sitter vid en nu;-)

Det beror inte på att alla världens politiker äntligen verkar börja fatta att klimatproblemen ska tas på allvar och sätter krav på utsläppen (låt oss bara hoppas att de fattar lika mycket när det gäller fattigdomar och sjukdomar i t.ex. Afrika)

Det beror inte heller på all bra film och bra musik som jag konsumerar (är lite fast, så jag säger fortfarande Saxon Shore, sååå bra), även om också det är riktigt bra. Ska börja se lite mer film igen nu.

Det beror absolut inte på svenska landslaget i fotboll eller media.

En hel del beror det förstås på all spännande bröllopsplanering. Det känns otroligt skoj och även om man kan råka ut för lite krångel här och där så känns det helt otroligt att planera sin kanske största fest i livet (en eventuell himmelsk fest lär ju vara ganska mycket större men den kan man ju knappast planera;-)

Den största anledningen just idag är dock skolans barn....


Självklart har jag mer än en gång funderat på om jag verkligen gjort rätt yrkesval. Naturligtvis blir det extra speciellt för mig som valt bort en karriär som popartist, men där räcker det oftast med en blick på Stina (eller för all del en stunds magont) för att förstå att det valet var rätt. Men att jag just valde läraryrket som mitt fasta livs största innehåll. Det behöver inte vara lika självklart. Vissa tidiga morgnar när de ringer klockan sju och ber mig jobba på andra sidan stan (händer inte superofta utan jag vet ofta en vecka innan eller så. Och jag får jobb varje dag), vissa dagar när en 8:a har bestämt sig för att knäcka alla vikarier och vissa dagar när eleverna bara är så elaka mot varandra att man vill börja gråta...så undrar man ju.

Men idag...

Idag insåg jag att det är med ungdomar jag vill jobba. Jag var i en liten etta med söta barn och dagen flöt på bra. Vi hade roligt och lärde oss saker. Jag fick lösa ett bråk där en kille hade bestämt sig för att flytta (stod klar med ryggsäck och allt), och i slutet på dagen var alla glada. När jag jobbat färdigt tänkte jag att "jag går och kollar om min gamla femma är kvar" (en klass jag hade i tre veckor och hade underbart roligt med). Jag var inte säker på att de skulle känna igen mig, men det skulle ändå vara roligt att säga hej. Jag visste att de också skulle sluta vid den här tiden så jag skyndade mig runt knuten. "Hoppas de inte glömt mig" tänkte jag och tittade runt knuten. Jag behövde bara vänta 2 sekunder innan jag hörde:

DANIEL!!!

Och 20 barn kom springande mot mig och kramade mig. Vi pratade om veckorna förra terminen och de undrade om jag inte kunde komma tillbaka för alltid. De mindes allt vi gjort och pratat om. Jag skulle inte byta bort det här jobbet för miljoner!



PS. Jag träffade en tant på 83 år vid busshållplatsen och när jag ändå var på så gott humör tänkte jag att jag skulle vara "osvensk" (konstigt ord, jag gillar svenskar) och började prata. Det visade sig att hon var dansk och vi hade ett roligt samtal. Den äldre generationen har mycket att ge.

friend of the night

Det går mot ljusare tider och har så gjort ett tag nu. Den snön som var fram tills igår lyste och myste upp världen ännu mer. Själv känner jag mig friare och mer fylld av hopp och livsglädje än på länge. Min nyvunna frihet kommer jag bl.a. fira med att se mer på film igen och att bli mer aktiv här på bloggen. Ni kommer snart få läsa fler av mina lite längre bloggar där jag ska ta upp en del ämnen som jag tänkt på länge, men som det inte blivit av att jag skrivit om.

Anledningen till min frihetskänsla då....? Jag är helt färdig med studierna!!! Jag behöver inte plugga mer. Nu kan jag läsa intressant litteratur bara för att det är skoj! (plötsligt känns min litteratur som nöjesläsning) Jag avslutade min tid på universitetet i måndags då jag fick mina sista 5 poäng via en muntlig tenta på Norden under mellankrigstiden och jag är verkligen helt klar.

Vidare så har jag jobb varje dag, solen skiner, det är mycket sport på TV och jag ska snart gifta mig!!! :-) (nässmilleyn regerar, eller "äger" som mina elever brukar säga)



Språkförbistringar är kul! Första gången jag hörde låten "
fiskpinnar" skrattade jag ganska mycket. (andra liknande är t.ex. hatten är din) Det är kul när ord liknar varandra och låter som något helt annat på olika språk. Allra roligast är det nog med namn som låter konstigt. Alla älskar vi ju forskaren Ljiljana Bajs, inte för att hon verkar konstig på något sätt utan för att hennes efternamn ändå blir rätt skoj på svenska. Länge fanns det också en skådespelare på Imdb som hette Maks Bajs, men numera har de bytt stavningen till Bajc (vilket verkar vara de vanliga slovenska stavningen) och han har inte längre någon rollkaraktär som heter Korv Brunovic. Antagligen var detta inte riktiga språkförbistringar utan svenskar som busat med sidan. Se diskussion här. (OBS! Jag uppmanar definitivt inte till någon mobbing här, man kan ju inte hjälpa att ens namn låter roligt på ett annat språk och har man lite självdistans tror jag de flesta kan ta att deras namn blir lite roliga, liksom våra ofta kan bli roliga någon annanstans. Det enda som kan bli dumt är i skolan då sådana namn förstås kan leda till mobbing) Ett annat namn som fick lite problem i Sverige var förstås bilen Honda Fitta.

Språkförbistringar sker förstås också på andra hållet. Särskilt väl har jag upptäckt detta i samband med Danmark. Orden knäppa, knalla, bolla, pula o.s.v. betyder alla samma sak på danska och roliga missförstånd kan uppstå. Jag har flera gånger frågat killarna i Campsite om vi ska ut och bolla (de älskar att spela boll) och detta låter inte så bra i deras öron. En annan sak man ska undvika att säga till en dansk är "Vill du ha en klunk?" eller ännu värre "Kan jag få en klunk?". Klunk är nämligen inget annat än en pung för danskarna. Så om du ska säga meningen: "Oj titta en mås (stjärt), det påminner mig om att jag måste knalla bort till mina knäppa vänner och bolla lite på gräsplanen så att vi blir törstiga och behöver en klunk vatten." Så undvik då att vara i Danmark när du säger den :-) (Om man nu någonsin känner behovet av att säga så)

Allra roligast tycker jag dock är när vi själva har gett konstiga namn på saker och ting. Att utländska namn kan bli roliga är ju inte så konstigt då de ju får en helt annan innebörd på ett annat språk, men ibland undrar man över hur vissa ortsnamn i Sverige kommit till. Eller vad sägs om? :

Kuballe (Bohuslän)
Rumpsjön (Dalarna)
Kåtebol (Dalsland)
Lem (Gästrikland)
Röven (Hälsingland)
Mensträsk (Norrbotten)
Kvinnaböske (Skåne)
Pung (Småland)

Dessa är de allra snuskigaste (tyvärr hittade jag bara snuskiga när jag sökte på nätet), men det är ju inte bara snusk som är roligt. Ortsnamn som Köttkulla i Västergötland låter bara så dumt!


Den där Zlatan, visst fick han ett straff som inte ens skulle delats ut på en skolresa (de var ju inte ens fulla), men om han ska bojkotta landslaget så länge Lagerbäck är kvar känns han lite som om han fortfarande får åka på skolresor. Det är väldigt synd för han är sjukt bra just nu.

Hoppas Rosenberg får en nytändning i sin nya klubb.

Vi har verkligen världens bästa slalomlandslag och Tärnaby är värre än Ö-vik när det gäller talanger!

Friend of the night är kanske förra årets bästa låt. (Bättre än Stenmark iaf:-)

Nu måste jag köpa en skiva med Saxon Shore

Överlägset roligast just nu är det här. Hur kunde hon bära svanarna? De bits ju och kan döda en människa om de blir arga! Och hur kunde hon ha dem i lägenheten utan att någon märkte något??? :-)