Sunny Day Real Estate

Hello yes! (hallå ja)

Det är härligt i solen. Här nedan kan ni se mig i min nya vårjacka, mina nya vårskor, mina nya solglasögon och framförallt med min nya cykel, som flyyger fram! :-) Visst är jag rockig;-)

Mitt jobb är härligt! Jag träffar roliga barn varje dag, som pratar om sina syskon och berättar roliga historier, skryter om sina fantastiska kunskaper och förklarar vetenskap för mig. :-) En intressant rapport jag kan ge är vad som är populärt bland de yngre i linkan nu (förutom LHC, hopprep, fotboll och att slåss och bråka förstås). Det är att spela kula, leka med Tamaguchi och att berätta Bellmanhistorier. Därmed är det bekräftat att det inte finns något nytt under solen! :-)

27521-22

Sverige förlorade mot Nordirland igår och jag blev bara sur en liten stund. Jag börjar bli skrämmande vuxen. Jag satt faktiskt t.o.m. och imponerades av David Healy, som öser in mål i ett inte alltför imponerande landslag. För några år sedan var de rankade som ett av de sämsta lagen i Europa och det ansågs som en liten skräll att de slog Azerbadjan!!! Healy har gjort nästan alla deras mål bl.a. enda målet när de slog England  i senaste kvalet, hattrick mot Spanien och nu två mot Sverige. 

En annan sak jag märkte var att jag blev mer irriterad på kommentatorerna än på spelarna. Jag kanske sätter mig på väldigt höga stolar men jag imponeras inte särskilt mycket av så kallade experter för tillfället (förutom på SVT och SR). I både Aftonbladet och på TV säger man samma saker om samma spelare hela tiden, oavsett vad som händer i matcherna. Därför kommer Daniel Andersson alltid vara en sopa fast han var än av de bästa i år och Kim och Chippen ska alltid väljas först. En intressant detalj är att det ju var Svensson och Alex som låg bakom det svenska målet tillsammans med Alingsåskillen Elmander som bara blir större och större (talangen som man väntade länge på). Igår menade bl.a. Glenn Hysén att man bara kan bli utbytt i fotboll om man varit dålig. De hånade Roland Anderssons uttalande om att de inte bytt in Kim för att Svensson skulle ha varit dålig. Man tycker att en "expert" borde känna till att man även kan byta spelare av taktiska skäl, för att änmdra en matchbild, för att vila spelare, för att få in en ny spelartyp, för att ändra system osv osv. Glenn tyckte därför inte heller att Nordirland borde byta någon på slutet för att alla varit bra. Hallå! Byta ut trötta spelare? Taktiska byten för att få tiden att gå??? (Johan Mjällby sköter sig utmärkt i studion)

Den slutliga reflektionen är att domarna någon gång måste ta tag i det här med maskningar. Att ständigt lägga till 3 minuter oavsett vad som har hänt är urfånigt. Dessutom håller de fast vid de minuterna oavsett vad som händer på tilläggstiden!

LHC-Färjestad slutade 4-1! Precis som jag trodde, med den enda skillnaden att det var LHC som vann med 4-1 och inte tvärtom! Ni FBK:are får förlåta mig men jag tycker det är ganska roligt med en uppstickare som bryter Färjestads dominans och kul att kunna gå på SM-final i stan! Grattis LHC! (HV har börjat röra på sig, det blir nog halvderby/hatmöte i finalen)

Slutligen en
länk till Weird Al Jankovics utmärkta version av american idiot! 

Och så förstås ett citat ur lilla idiotboken:

"För de allra flesta människor har rökning positiva effekter"
Dr. Ian G. MacDonald 1963

När dimman lättar

La vita e bella!
Jag är ganska trött på eftermiddagarna, mycket beroende på att pollensäsongen är igång, men även eleverna gör sitt till:-) Jag har iaf grymt kul just nu och laddar stenhårt inför det stundade bröllopet!!! Elverna är snälla, solen är skön, böckerna är bra, musiken är bra (just nu mycket Eskju divine och förstås Saxon Shore), serierna är bra (framförallt anna pihl), det är kul att sporta, Stina är rolig (just nu leker hon med en tygtiger) och allt känns spännande.

Varje dag börjar nu med en tät dimma och temperaturer ner mot -3, men sedan lättar dimman och solen kommer fram. Nu ser jag en helt blå himmel och det är nästan 13 grader varmt! Helt underbart!

Det händer mycket kul för tillfället och roligast av allt är väl att
matsola har fått jobb!

Med risk för att bli tjatig så får ni vänta ytterligare på mina längre bloggar:-) Jag har iaf efter råd från stina bestämt mig för att dela upp bloggen i flera delar så att jag inte behöver skriva allt på en gång.

Förresten, gå in och lyssna på denna spännande version av lampshades new legs! Igår spelades en av campsites (ett band som Johannes från lampshade producerar) låtar i ett avsnitt av kanonserien Anna Pihl. Tyvärr finns inte den låten med på deras myspacesida, så leta gärna upp "falter" för det är lätt deras bästa låt.


Jag avslutar detta dimmiga inlägg med ett citat ur en liten bok vi har här som heter "lilla idiotboken" :
 
"Anledningen till att kriminaliteten är så låg i Tyskland är att den är förbjuden"
Alex Levin

Bara sport, bara sport, bara massor utav sport...

Det är underbart soligt ute. Jag kommer på mig själv med att känna det som att jag är på väg till en landskamp i fotboll hela tiden. Jag är helt enkelt en sportnörd. När en solig dag automatiskt leder tankarna till sport så har det gått långt. Därför är det nu dags att skriva av mig lite om sport. Jag ska posta mitt långa inlägg om kyrka och tro snart, men jag har sådana prestationskrav på mig själv så det blir liksom inte av.


SM-slutspelet är igång och jag har inte varit så inne i det sedan 1999. Den tydligaste förklaringen är förstås att Brynäs för en gångs skull är med och dessutom med ordentligt. Imponerande av Linköping igår för övrigt (för att inte tala om Färjestad). Det var otroligt kul med unga Patrik Blomdahl som tidigare mest var känd för att kunna göra något byte ibland och gruffa runt lite, men som nu satte ett äkta hattrick och är uppe i fem slutspelsmål fast han inte gjorde ett enda i serien. Skulle vara kul att gå på en match framåt.

Annars tycker jag att studiofolket på Canal + och "experten" Niklas Wikegård imponerar i allt mindre grad. Misstförstå mig inte; jag gillar Wikegård skarpt och tycker att han och Jidhe tillsammans bjuder på fin TV-underhållning. Men jag börjar undra om han verkligen kan så särskilt mycket. Jo, det kan han k´ju förstås. Han har ju varit tränare och vet hur man ska peppa ett lag o.s.v. (har visserligen inga större reultat i bagaget men ändå). Men i konsten att analysera ishockey står han sig ganska slätt tycker jag. Han övervärderar de spelartyper han älskar som Jonathan Hedström, Mikael Renberg o.s.v. och verkar tycka att den enda riktigt bra hockeyn är den som spelas med handskar i ansiktet och klubbor i nacken. Hans uttalande igår om att Modo och Timrå spelade den enda heta kvartsfinalen var ganska fånigt. Det har ju varit bra hockey, hett och dramatiskt även i de andra (inte så dramatiskt i FBK-Mora kanske), iaf enligt mig:-) Wikegård höjde tidigare under säsongen det ökända tacklingspriset till skyarna, ett pris som hockeyförbundet fick ta tillbaka eftersom det uppmuntrade till våld. Personligen anser jag att det bara är töntigt att slåss på plan. Spela tufft, ja! Spela fult, absolut inte. Tomas Surovy gjorde verkligen bort sig igår t.ex. Calle Johansson på canal + är ganska duktig men jag tycker att han borde kunna se mer än hur ett lag agerar på plan och framförallt så handlar det inte bara om backar:-)

För övrigt verkar Bäckström vara i grym form.

Alla skid-VM är avverkade sedan ett tag och det var kul underhållning med mer än hyfsade svenska resultat även om vi rök på ett par fjärdeplatser. Det framgår allt mer tydligt hur de nya längdreglerna förstört för sporten. Jag tycker om sprint och även sprintstafett har sin charm. Men antingen masstarten eller dubbeljakten måste bort. Helst båda! Jag saknar en riktig femmil där det inte är en klunga hela vägen tills någon spurtar sista kilometern (t.o.m. vasaloppet blev så den här gången). det är så sjukt tråkigt att titta på och det känns inte som att det finns någon tävling för de uthålliga skidkungarna längre. Jag älskade den gamla riktiga jaktstarten (den som finns kvar i skidskytte). den borde återinföras. 

En annan sak som framgår med allt större tydlighet var vilken tokmiss svenska dagbladet gjorde när de gav Anja Pärson bragdguldet ifjol. För det första var det ju vikt åt tre kronor som vunnit både OS-guld (bara det borde räckt) och VM-guld samma år. En oslagbar prestation. Får man inte bragdguld för det är det omöjligt för en hockeyspelare att få det. För det andra så ska ju Anja ha det i år. För årets säsong är ju otrolig. Inte en seger på hela världscvupen varken före eller efter VM. Men i VM på hemmaplan tar hon tre guld och lyckas dessutom stå upp i två slalomåk (tre med kombinationen) och ta ett brons. Helt fantastiskt! Nu efter VM fortsäter hon att ramla.

En annan reflektion jag gjorde under vinter-VM:n (säger man så?) var hur två nya grenar skapade en härlig lagkänsla över könsgränserna, vilket var ett trevligt tillskott till en jämlikare idrottsvärld (där det återfinns en hel del fånerier när det gäller t.ex. prispengar och där herrarna alltid måste åka lite längre). Den gemensamma skidskyttestafetten var enormt kul att se på och den gynnade dessutom Sverige enormt:-) Lagtävlingen i alpina VM var också riktigt kul (inte första gången den hålls). Jag gillar det skarpt!

Slutligen till fotbollen. Jag som skriver under på att media och i synnerhet TV4 blivit Henke Larsson-galna måste ändå erkänna hans storhet. Det är få svenskar (iaf i modern tid) som spelat på den nivån han gjort. Han har gjort fina säsonger i både Barcelona (med CL-finalen som topp) och en kort nu i Man Utd. Lägg till hans målfyrverkeri i Celtic och en hel del kalasmatcher i blågult. Han är dessutom en lojal spelare som springer och skapar ytor åt andra, han har blick för spelet och är ingen diva. En värdig representant för Sverige.

Vår andra stora anfallsstjräna heter Zlatan. Han är riktigt bra just nu, men på något sätt är han svårare att ta till sig. Han bråkar och får en del onödiga gula kort (vissa oförtjänt dock), han har t.o.m. skallat spelare. Han divar sig och agerar ibland riktigt barnsligt. Hans bojkott av landslaget var på mycket låg nivå, men ändå... Jag måste erkänna att hela mitt sug efter landslagsfotboll och hela min tilltro tioll svenska landslaget höjdes mer än ett snäpp när Zlatan kom tillbaka. Han är ju sjukt bra och har i sina bästa stunder varit otroligt viktig. Då visar han dessutom upp lojala egenskaper, löpstyrka och blick för spelet tillsammans med hans underbara teknik. Jag blev mycket glad att se när han inte deltog i slagsmålet efter Valenciamatchen. Kanske är det medias sätt att göra Zlatan till nästan ett gudaväsen (det är ju vi människor iofs) som påverkar en för mycket. Media verkar bara ha två lägen. En älskad superstjärna på Pelénivå eller en hatad superstjärna som borde åttalas. Nu vill aftonbladet mena att Zlatan är världens bästa forward. Visst han är bra, men hallå!!! Inte ett enda mål i CL och ingen är bättre än Drogba vill jag mena.

Nog med sport på denna blogg för ett tag;-)