Julbocken brinner igen - några teorier

En av våra viktigaste jultraditioner i detta avlånga land är att varje år bränna bocken av halm som står i Gävle. Detta är så traditionsenligt att en amerikan 2001 tuttade på den med förklaringen att han trodde det var en svensk jultradition. Bocken förekommer och bränns också i Colin Nutleys film Black Jack. Det har blivit ett så säkert jultecken att brittiska spelbolag låter folk satsa pengar på hur länge den ska stå orörd. Vilket den högst gjort 9 gånger sedan 1966.

I år brändes den ner mycket softistikerat av en pepparkaksgubbe och en jultomte som besköt den med eldpilar. Vilka de här båda var är ännu oklart. Det kan ju vara en riktig pepparkaksgubbe och den riktiga tomten, som alltid legat bakom bränningen då en julbock inte får ta så stor plats under julen. Tomten vill självklart stå i centrum och pepparkaksgubbarna som inte ens får dominera kring lucia lär inte vara svårövertalade till dådet! Tomtemor lär enligt nissekällor inte vara så nöjd med att tomtefar springer omkring i Gävle så nära jul och håller på med hyss. Hon lämnas då ensam att sköta julklappsbestyr samtidigt som hon ju ska göra gröt åt tusentals små nissar. Det är inte lätt att hålla reda på vilka nissar som är laktosintoleranta och nötallergiker. Hon hade hellre haft honom hemma lite så här innan jul i.o.m. att han ska vara borta så mycket senare. Och det är inte roligt när han kommer hem efter en sup på varje ställe jorden runt. Kanske kan man tänka sig att S:t Nicholaus eller någon annan kan ta klapputdelningen i år så att Tomtefar kan stanna hemma och ge sin fru en bamsekram istället!? På samma sätt sägs Staffan Stalledräng ligga bakom stölden av Jesusbarnet i Linköpings krubba på stora torget. Staffan hade hellre sett att hans välvattnade fålar fick presenter och hyllningar än den familj som hans chef (vandrarhemsföreståndaren) lät övernatta i stallet. 

En annan teori är naturligtvis att det är de sparkade Brynässpelarna Tomi Mietinen och Mikael Wahlberg som har klätt ut sig och slagit till mot Gävles hjärta. Man tycker dock att en eldpil i Leif Boorks rumpa borde varit en något tydligare markering från deras sida. 

Det kan naturligtvis också vara någon av de politiska ledarna i staden eller deras barn (anställda av föräldrarna) som stått för det hela, då Gävle inte har lätt att nå förstasidor och kvalitetstid i Rapport om bocken inte brinner. det är lätt att smyga in lite välplacerad smygreklam i samband med eldutbrottet. kanske är i själva verket bocken numera självantändande? Den brann ju trots fyra meter snö 1998. Det förklarar dock inte varför den stod kvar 2002.

Avslutningsvis får jag rikta en tanke till kämparna från Vasaskolan som trots allt bygger upp den där bocken varje år, oftast flera gånger. Vi skulle behöva fler sådana "eldsjälar" som brinner för något. Det tänder verkligen en gnista i ett gammalt julhjärta! 

Kommentarer
Postat av: stina

hihi, jag fattade inte sportdelen men annars var det intressanta tankar. snart ska vi leka ;)

2005-12-05 @ 17:18:22
Postat av: Mats-Olas Fanclub

Jag tror att det var Mietinen och Wahlberg!

Postat av: Robodan

Enda problemet med den teorin är väl att Wahlberg lär befinna sig i Österrike. Men han kanske redan är hemma för julen:-)

2005-12-06 @ 17:09:19
Postat av: Mats-Olas Fanclub

Är det dessutom inte så att Mietinen är i Schweiz? Fast jag tror att de passade på en kväll när båda var spellediga. Rika hockeyknösusar har råd med ett par flygbiljetter:)

2005-12-06 @ 18:39:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback