Sagan om ringen.

Two rings to join them all, two rings to find them.
Two rings to bring them all and in the lightness bind them.

Idrottsgalan

Jag måste bara göra ett kort inlägg om idrottsgalan, för i tider av dåliga sportårskrönikor, värdelösa krönikor i sportspegeln och fotbollsgalor som nästan får en att kasta upp var det underbart att se idrottsgalan på SVT igår. Det var rolig underhållning, artister av klass (även om man förstås gärna hade sluppit Charlotte Perelli &:co) och för en gång skull höll jag med om de flesta priserna. Det var underbart att se Anja få stå där och ta emot stående ovationer. Hon har presterat så enormt så länge och var verkligen värd det. Tack vare priserna årets prestation och årets nykomling kunde också Kajsa Bergqvist och Emma Green få sina priser som de var värda. Naturligtvis är Annika Sörenstam alltid värd pris, men hon har ju ändå ett Jerringpris och ett pris som årets idrottskvinna, samt två som världens bästa idrottskvinna att ha glänsande på hyllan.

Roligast var ändå att Tony Rickardsson äntligen fick pris. Jag har nästan alltid hållt på någon annan än honom, mycket beroende på att hans sport är relativt liten och att jag inte är särskilt intresserad av motorsport. Men nu var det ändå dags efter många års väntan. Det hela kryddades genialt av Robert Gustafsson. Humorn var av sällan skådad klass detta år. Allra roligast hade jag åt sport-dvd:n där de ändrat på alla svenska idrottsmisslyckande, samt en del andra svenska fadäser.

På det stora hela var det ett bra flyt och fin variation. Endast ett fåtal tal blev lite långa. Programledarna var också stabila.

De jobbigaste artisterna för mig

Det är egentligen omöjligt att lista de sämsta artisterna i världen, man har ju inte hört alla och kommer inte ihåg allt dåligt man hör. Dessutom orkar man inte rabbla upp varenda artist i de kategorier där man inte uppskattar musiken. Jag ska ändå göra ett litet försök. Som vanligt blir det bara som det känns just nu och det blir bara stora kända artister, för dåliga garageband på små festivaler runt om har man ju sett för många.

1.  Shakira, den rösten och den stilen. Det står mig bara upp i halsen
2.  Cher, hon låter som lillstrumpa och införde autotune som en grej, för att hon inte kunde sjunga
3.  Nelly och i stort sett hela den amerikanska hip-hopscenen med honom
4.  Christer Sjögren och det mesta av dansbandsgenren med honom. Käckt och smörigt.
5.  Thåström sedan han gick solo. Rösten, musiken, texterna.
6.  Ulf Lundell. Det är bara så jobbigt att lyssna på. Jag kan förstå hans storhet, men inte ta till mig den.
7.  Per Gessle utanför Roxette. Kanske inte ska vara med egentligen, men är det p.g.a. mazarin.
8.  Powersolo och många andra som anser sig vara rockigast i världen och att alla andra är töntar.
9.  Nickelback och 40 andra band som låter likadant. Den amerikanska nygrungen blir för fånig tillslut.
10.Wasp och ett par andra band, som med fåniga kläder, dåliga gitarrsolon och vibratorösten (som förstör nästan all metal) använder Djävulen som en cool image.

Bubblare är en hel del lovsångsrock (i stil liknande Nickelback), en hel del R 'N B, ravemusic (ja nästan allt som har ordet dance i sig), nästan samtliga idrottsstjärnor och skådespelare som blir musiker samt latinolåtar i schlagersammanhang.

Sedan har vi ju de här som jag bara inte förstår mig på, men som jag ändå förstår inte är så dåliga. Jag klarar ex. inte av Lars Winnerbäck (varken rösten eller texterna), Bruce Springsteen eller Morissey (stavas kanske inte så). Jag ska även erkänna att Mozart för mig är obegriplig, så många är så mycket bättre i mitt tycke.

Medaljregn i OS? II - den pessimistiska versionen

Mitt förra inlägg om OS var verkligen positivt i överkant, även om det skulle kunna gå så. Konkurrensen är hård och svenska OS-hopp som Anna-Carin Olofsson kommer att få det tufft. Anna-Carin har tagit tre segrar i världscupen varav en i en jaktstart efter en storseger. Det är inte mycket om man jämför med många av hennes konkurrenter, som dessutom kommer att slipa formen till OS. Skjuter hon fullt, måste hon ändå åka väldigt bra. Tar hon en medalj har hon gjort succé.

För vårt största medaljhopp; Anja, så blir det också enormt svårt. Hon är dock den som har flest chanser och bör ta minst en medalj. Guld däremot krävs en stor prestation för. Hon är dock vårt allra största guldhopp. Både i storslalom och kombination är hon livsfarlig. Men i båda dessa grenar är Janica Kostelic nog faktiskt ett snäpp vassare och i grenar som Super G, Störtlopp och slalom är konkurrenterna många och tuffa.

Tre kronor har jag redan tippat som fyra och det är en prestation bara det. Damerna har en jättemöjlighet att ta brons, men de och Finland är väldigt jämnstarka och det kan gå hur som helst. I curling har vi två riktigt starka lag, speciellt damerna är riktigt bra, men för att vinna ett guld i curling krävs det mycket flyt och att vara på topp många dagar. I OS spelar USA och Kanada, som inte var med i EM och de är enormt svåra att möta. Jag tror ändå att damerna har en jättemöjlighet iaf till medalj.

Vi har två väldigt duktiga sprintlandslag också, där framförallt herrerna är farliga. I OS kommer dock åkare som tidigare inte satsat på sprinten under säsongen att vara med på ett helt annat sätt och det är trots allt bara tre som tar medalj. Sverige kommer garanterat ha flera bland de tio och i stafetten lätt bland de fem, men medalj är svårare. Damerna räcker nog inte till tyvärr. Marit Björgen kommer inte gå att stoppa och Beckie Scott, tyskorna, ryskorna och ytterligare norskor gör att svenskorna troligen får nöja sig med semifinal. Eventuellt får vi en finalplats.  Herrerna bör verkligen slåss om medaljerna t.o.m. guldet, men jag undrar om inte Hetland, Svartedal och Rotchev blir lite för svåra. Chans har vi verkligen dock.

Till förra OS hade vi en kanske ännu starkare trupp. Magdalena Forsberg hade vunnit världscupen flera år i rad och vann typ vart tredje lopp, Per Elofsson var världens bästa skidåkare och hockeylandslaget rankades etta i världen. I Snowboard hade vi dessutom en hel hög världscupledare och stjärnor. Men det blev inga guld och bara en handfull medaljer.

Summa sumarum blir ändå fem svenska medaljer. Ett guld tror jag tillslut vi får i ett OS: Anja i storslalom. Silver till curlingtjejerna och sedan tre brons. Ett till sprintherrarna individuellt och ett i deras stafett samt ett till Anja. Det känns ändå rätt bra att mitt mest negativa tips är fem medaljer. Det skulle kunna bli noll, men nej jag tror på minst fem.

Medaljregn i OS?

Nu börjar det osa OS och det gäller att ladda upp inför ännu ett vinterspel där Sverige har massor med tillfällen att missa medaljer. Som vanligt har de svenska stjärnorna presterat i massor med olika grenar och t.o.m. en kille som Johan Röjler framgår i media som minst ett bronshopp. I år har dock vissa idrottare som Mattias Fredriksson och Björn Lind t.ex. en uppåtgående kurva så här nära inpå OS. Fortfarande lite för tidigt kanske, men inte så tidigt som vanligt då svenskarna är grymma i november och alla andra i februari. 

För skoj skull ska även jag ge mig in i dimman och presentera vad jag tror är en möjlig nedaljutdelning i OS. Jag tänker vara en smula positiv och en ganska stor smula får det nog bli.

Mitt tips (hopp):

2 Guld 4 Silver 5 Brons

Sverige tar två guld. Anja tar hem sitt i storslalom. Kostelic kan inte vinna allt och Anja har i år sett starkast ut i storslalom. Det andra guldet tar curlingdamerna, men det blir tufft mot Kanada i finalen.

Jag tror även att Anja tar hem ett silver i kombinationen, så länge hon står på benen i slalom. Ett silver blir det även för herrarna i sprintstafetten och jag tror hårt på dem och tippar därför ett silver även individuellt. Peter Larsson, Thobias Fredriksson och Björn Lind kan alla ta medalj t.o.m. guld. 

Damkronorna bör även denna gång knipa ett brons. De är ett par snäpp bättre än Finland, men på tok för svaga för att utmana de transatlantiska lagen. Jag chansar även på att Anna-Carin Olofsson lyckas skjuta fullt och ta en bronspeng på sprintsträckan, en gång ska det väl kunna klaffa för henne under OS. Anja är vårt säkraste kort i detta OS, om hon faller blir det tufft med medaljer. Jag ger henne även ett brons i slalom. För att vi har ett så bra sprintlag även på damsidan tippar jag ett brons individuellt där.

För den som kan räkna så finns det nu ett silver och ett brons kvar som jag inte redogjort för. Dessa medaljer lämnar jag lite öppna. Man vet aldrig, någon överraskande medalj brukar ändå kunna dyka upp, fast det kanske sker oftare i sommarspelen. Men jag tror på ett silver och ett brons till och de som ligger närmast tillhands att knipa dem är damerna i sprintstafetten, curlingherrarna, de herrsprintare som inte har tagit medalj ovan. 

Naturligtvis finns det ett par chanser till, men jag anser ändå att detta är en smula optimistiskt. Ska vi ta fler medaljer än så här måste det mesta klaffa. Mathias Fredriksson har en liten möjlighet att ta en medalj i skiathlon, men det blir nog för tufft. Anna-Carin kan natuyrligtvis få in några fullträffar och ta mer än ett brons och även skidskytteherrarna kan ha en bra dag, men nej...jag tror inte det. Några medaljer i t.ex. snowboard blir det inte. Vill det sig riktigt illa tar Sverige bara tre medaljer. Ett silver i damcurling samt silver och brons till Anja, men mitt tips är alltså betydligt positivare.

Det som skulle vara OS höjdpunkt är förstås ett guld till ishockeyherrarna (eller ett stafettguld på längden men det tror inte ens en blind höna på). Det blir dock väldigt svårt och mitt stalltips blir en fjärdeplats. Jag tror att Sverige tar en andraplats i gruppen bakom Ryssland (USA slår vi) och äntligen tar sig förbi kvarten via en tuff match mot Finland. I semi tar det stopp mot Kanada och i bronsmatchen får vi stryk av antingen Ryssland eller Tjeckien.