Vad får man säga?

Inom Islam har Mohammed en enormt hög ställning. Han står näst efter Gud (Allah) och det är svårt för en västerlänning att sätta sig in i vilken enorm provokation det är att göra en nidbild av honom i en tidning. Danska Jyllands-posten har gått över gränsen för vad som är moraliskt försvarbart när de gick ut och publicerade karikatyrer på den profet, som man inom Islam inte ens får avbilda. 

Ändå har reaktionerna varit enormt överdrivna och nu börjar det nästan bli otäckt. När nu flera ambassader brunnit ner känns det väl ändå som att mobben gjort tillräckligt för att markera att danskarna gjort fel. Och det är ju inte precis så att den danska regeringen har en hållning som provokerar mot Islam (de är faktiskt ofta betydligt mer välkomna här än t.ex. kristna och judar där). De har tydligt sagt att de tycker att kränkningar är olyckligt. Jag hoppas att den här saken kan blåsa över snart, så att inte alla oskyldiga danskar (och andra skandinaver också för den delen) inte ska behöva vara rädda för att röra sig i arabvärlden i fortsättningen. Det känns märkligt att man bränner danska flaggor på gatorna och verkligen bygger upp ett hat mot detta lilla oansenliga land.

Det andra man tänker på är hur det kunnat bli så här. Idag blev David Beckham åtalad för att ha vält en paparazzifotograf som legat i bakhåll vid hans hem. Det är tydligen helt ok att smygfota folk och aldrig låta dem vara i fred. Det verkar också vara ok att säga vad man vill om Gud och olika religioner. Kristna har exempelvis accepterat att ofta bli kränkta i media, men samtidigt får inte de själva alltid försvara sig eller göra uttalanden som kan verka kränkande. 

Jag tycker det är skönt att inte kyrkan längre har stor makt. Vi har sett genom historien vad de kan leda till. Människors begär till makt och pengar leder alltid till förtryck och kränkningar. Judar, muslimer och homosexuella har fått erfara det genom åren. Men kristna kan också hamna i minoritet och bli kränkta. Människor som tror på Allah, Mose lag, eller olika ateistiskt/humanistiska ideal har precis lika svårt med pengar och makt. Människor är människor oavsett tro. Sedan är de olika livsåskådningarna olika och det finns massor med människor fyllda av kärlek, men begäret till makt och pengar är något som vi alla delar mer eller mindre någonstans i oss. Idag har Islam samma maktställning i många länder som kyrkan hade här förr. Det är märkligt att vi inte ser det trots vad historien lärt oss. Och vi får inte låta länder som Saudiarabien och Syrien komma undan med sådant här beteende, för då kan vi alltid få ge efter för hot i framtiden och spela efter deras villkor. 

Av någon anledning har vi valt att sätta en del gränser när det gäller vad man får skriva i tidningar o.s.v. Nazistisk propaganda får inte föras fram, skämt om svarta och judar accepteras inte och det börjar även gälla kränkningar av homosexuella. Detta är naturligtvis bra och jag inser även att det är svårt att sätta dessa gränser. Vi vill ju inte få ett Kommunistsovjet, där media är helt styrt. Då är åsiktsfriheten, som vi värnar om, borta, men det känns ändå märkligt att det är ok att kränka vissa men inte andra. Judarna blev utsatta för tidernas mest utstuderade och fruktansvärda utrensningar i.o.m. koncentrationslägren, men nog är det ändå lite märkligt att de ibland (speciellt i ex. USA) verkar helt oberörbara. Säger man något kritiskt så är man antisemitist. I Sverige får ibland muslimer samma ställning. Kristendomen är det dock ofta helt ok att kasta skit på hur som helst.

Det är viktigt att fördomar inte får regera. Många svenskar tror att alla muslimer är terrorister. Lösningen på det problemet är inte att stå på tå när man pratar med muslimer och att alltid ha silkesvantarna på. Vi är så rädda för vad de ska tycka att vi inte ens vågar bevara vår egen tradition. Vi säger att de vill ha det så, utan att fråga dem. Sådant leder bara till misstro och ökad svensk rasism. Hur ska två kulturer kunna förstå varandra om de aldrig får mötas. Integration är en mycket bättre lösning, annars kommer båda sidor bara behålla sina fördomar mot varandra.




Jag tycker att man ska kunna få säga att kristna är skenheliga typer som förtrycker andra och alltid ska döma världen, men man måste också få kunna vara en gammal moralidkare som säger att det bästa familjeförhållandet är när barn får ha en mamma och en pappa. Om man har dessa åsikter ska man få uttrycka dem. Vi ska ha åsiktsfrihet och debatt i Sverige. Jag tycker också att man ska kunna få skämta om det mesta, men vi måste kunna ha en del moraliska gränser också.

Alla gränser kan vi inte styra med lagen. Våra medier måste kunna bygga upp någon etik själva också. Man bör se upp med att skriva saker som kränker människors innersta. Att göra skämtbilder med Mohammed är att gå över gränsen, att t.ex. bränna en Bibel eller ett lands flagga är inte heller ok. Minoriteter ska inte tryckas ner och man ska inte behöva utstå kränkningar p.g.a. folkgruppstillhörighet eller tro. (I Sverige är faktiskt kristna en minoritet, endast ca: 10% tror på Jesus som frälsare)

Jyllands-posten borde skämmas, för de har kränkt en massa människor och dessutom haft en kaxig attityd efteråt. De som kastat brandbomber in i ambassader i Beirut och de som slagits på gatorna i Köpenhamn har kanske ännu mer att stå till svars för. Jag har inte rätt att döma någon eller säga att folk har fel i sitt tänkande, men jag hänvisar ännu en gång till gyllene regeln. Jag tror den är mycket bra att sikta på. Jesus tyckte det och han var klok (oavsett om man tror på honom eller inte rekommenderar jag inläsning av hans budskap som handlar om kärlek, kärlek och endast kärlek).


Kommentarer
Postat av: sidekick

jepp, danmark är ett riktigt rasistland..

Postat av: Robodan

hehe, riktigt så menade jag inte. Även om det ligger en poäng i vad du säger och även här i Sverige har vi stora problem med främlingsfientlighet, liksom ex. i Saudiarabien, Indien, USA o.s.v. Det verkar vara ett ganska övergripande mänskligt problem att ta emot och acceptera främlingar.

2006-02-06 @ 00:11:22
Postat av: Robodan

En av baksidorna med den här historien är att danskt folkeparti, nazistgrupper och andra kommer få mer vatten på sitt bord. Det finns många smygrasister i våra länder.

2006-02-06 @ 00:14:44
Postat av: SMÄM

Mycket bra skrivet!

2006-02-06 @ 18:51:44
URL: http://smam.blogg.se
Postat av: hannie

Ja, väldigt bra inlägg. Hörde att Jyllands-posten även har bestämt sig för att publicera karikatyrer av förintelsen, som muslimska tidningar har utlyst en tävling om (alltså, vem gör den bästa karikatyren av förintelsen). När ska detta sluta?

2006-02-09 @ 19:27:59
Postat av: Robodan

Det låter ju sjukt. Det hoppas jag verkligen att de inte gör.

2006-02-10 @ 01:09:52
Postat av: Mats-Olas Fanclub

Som jag förstår det har de tagit kontakt med den iranska tidningen som utlyst tävlingen för att kunna publicera de nya karikatyrerna samtidigt.

Det får bli ett gammal U2-citat (från Like a song...) som avslutning: Two wrongs won't make it right

Postat av: Mats-Olas Fanclub

Jag slänger in en länk till en utmärkt dabattartikel som KG Hammar skrivit. Jag håller nog med om allt han skriver.

Postat av: Anonym

Japp en bra länk var det. Ibland kan han vara lite klok K.G. Jag måste säga att hans skrift stämmer mycket överens med det jag skrivit i detta inlägg. Det är märkligt att vi här i väst får kränka varandra hur som helst. K.G. uttrycker det som att det inte alls är uttrycksfrihet om man inte får vara sig själv: "Friheterna är frihet för minoriteten i första hand, för allas individuella rätt att vara sig själv. Den religiöse får vara sig själv. Och den sekuläre likaså. Våra demokratiska fri- och rättigheter ska garantera detta. Men om dessa fri- och rättigheter används för att skända och kulturellt förtrycka nya minoriteter, är vi då inte tillbaka i ett gammalt system om än med omvända förtecken?"

Jag kan här passa på att poängtera att jag också tror att de upprörda känslorna i arabvärlden mest beror på andra saker än Muhammedbilderna. Det blev liksom bara tungan på vågen. USA:s behandling av arabvärlden, Israels politik, fattigdom o.s.v. är saker som alltid hänger över dem.

2006-02-12 @ 20:31:55
Postat av: Robodan

Glömde mitt namn ovan, men det var ju bra för då får jag ju en kommentar till:-)

2006-02-12 @ 20:33:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback