new legs

"...life's supposed to be lived out loud..."

Jag har kastat mig in i ännu ett nytt fantastiskt kapitel av mitt liv. Ett av de mest fantastiska, underbara och häpnadsväckande stegen hittills. Jag har lovat att dela resten av mitt liv med någon jag älskar mer än något annat på jorden. Det är magiskt!


Livet är inte enkelt. Livet är inte en dans på rosor (om det nu skulle vara så härligt. Det låter ganska smärtsamt, särskilt om man skulle vara barfota). Det har aldrig känts så tydligt att livet verkligen går upp och ner. Strax innan jag fick uppleva en sjukt rolig (och stundtals smärtsam) svensexa möttes jag av ett besked om sjukdom, som vände upp och ner på världen. Livet är inte bara fyllt av glädje och fest, men en sak är säker; det är fantastiskt! Och det är i stunder då man inser livets bräcklighet som man inser att det verkligen ska tas till vara.

"...Lyckan kommer lyckan går. Du förbliver Fader vår." (OBS! ej från new legs :-) om någon missade det)

En sak som jag funderat på länge är hur jag avskyr när man ser på saker i svart och vitt. (ej att förväxla med svartvitt som kan vara helsnyggt) I Sydafrika byggde man ett helt lands system på tanken att det fanns svarta och vita människor. De vita var finare och viktigare än de svarta, som behandlades hänsynslöst. När man bestämmer sig för att det finns svart och vitt i världen kan det få fruktansvärda konsekvenser.

Jag har under en längre period haft problem med kyrkan. Mycket av problemet har legat i kyrkans ofta naiva hållning och enorma "svart och vitt-tänkande". Något som jag länge själv var en del av. En hel del av mitt motstånd mot kyrkan har nu avtagit i.o.m. att jag insett att jag själv behandlat hela kyrkan med ett eget svartvitt tänk. Klart är dock att kyrkan genom historien tänkt för mycket i svart och vitt och att det fortfarande finns mycket, mycket att förbättra. Kyrkan ska vara en plats där alla känner sig välkomna. Man ska känna sig mer trygg, älskad och outpekad i kyrkan än i övriga världen. Man ska inte känna sig kärnkt, utpekad, nedtryckt och värdelös. Ibland tycker jag verkligen att kyrkan åstadkommer det senare, men ibland är den ett utmärt exempel på det förra.Kyrkan består av människor och vi människor är inte i närheten av att vara perfekta, därför kommer den aldrig bli helt perfekt, men vi kan närma oss. Kyrkan har en svår paradox att jobba med. Samtidigt som man sitter inne med sanningen (Jesus är ju vägen, sanningen och livet), får man aldrig bli en rörelse baserad på "vi har rätt och ni har fel", vilket den tyvärr alltsom oftast varit genom historien och det har lett till häxbränningar, landsförvisningar, krig, kvinnoförtryck, homoförföljelser, framgångsteologi (den som är syndfri är frisk och rik), korruption och maktmissbruk. Dessa fenomen är typiska biverkningar när man är rädd att förlora sin makt; sitt grepp om människorna. Man glömmer bort att det ju faktiskt är Gud som regerar och att budskapet om hans son ju håller utan problem utan att man ska behöva bygga upp egna regler, system och maktkorruptioner. Det man upptäcker när man börjar ifrågasätta och liksom får en tonårsrevolt inom kyrkan är hur mycket av allt man tagit för självklart som inte alls är det.

"..they wrote it down right for me..."

Jag har i
flera tidigare inlägg skrivit om hur kyrkan ofta blundat för källkritik och historiska rön som visar en massa spännande samband mellan olika religioner. När man har användning för vetenskapen använder man den friskt (för att bevisa att bibliska platser funnits på riktigt osv), hela grejen med att hålla på att försöka bevisa kristendomen och att göra vetenskap av den tycker jag är urfånigt. Det handlar om tro och dess budskap och sanningar står pall för vilken kritisk gransning och vetenskaplig genomgång som helst. Därför är det kanske ännu mer irriterande hur vetenskapen förkastas när den inte passar våra syften (jag säger våra här för jag är ju själv en del av det).

Jag talar inte om skapelseteorier här. Det är ett intressant ämne som skulle kunna få ett eget inlägg, men det har tyvärr aldrig riktigt blivit ett brinnande ämne för mig. Mycket för att jag inte kan se det som en svart och vit trosfråga. Darwins och andra vetenskapsmäns teorier är just teorier om än välgrundade och oavsett vad man tycker om dem så utesluter de alls inte någon skapare. Sedan har även jag svårt att förlika mig på tanken att jag skulle ha kommit via aporna, men det är som sagt en annan historia.

Nej jag talar snarare om hur man förkastar fynd, teorier och andra religiösa texter på ett mycket ovetenskapligt sätt (gärna genom att säga att de vetenskapliga metoder man tidigare prisat inte alls är tillförlitliga) för att de talar emot sådant man byggt upp en massa traditioner kring. Jag hänvisar här till ett gammalt inlägg och stycke 6 för mina tankar om hur man istället skulle kunna se på andra religioner och fynd. Jag tror att det finns spår av Gud i alla religioner och jag tror att vi har mycket att lära av de andra. Sedan tror jag trots allt att Jesus är det ultimata svaret om man vill få ihop dem alla. Ett av Jesus egna uttalanden är för övrigt grymt intressant i sammanhanget:

"Jag har också andra får, som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det skall bli en hjord och en herde." (vad kan han mena med det?) Joh 10:16

Jag tror att det är grymt bra för en som mig med en kyrkotonårsrevolt. Vi som är uppväxta inom kyrkan har fått en hel del traditioner förmedlade som inte alls behöver ha någon substans i förhållande till vår tro. (Jag vill här påpeka att jag haft helt underbara föräldrar och på så sätt fått den bästa uppväxt man kan tänka sig. Det är snarare hela miljön, kyrkan, kompisar, föräldrar och inte minst jag själv som skapat en massa självklarheter som inte alls behöver vara det). Det finns inga tydliga svar på många frågor som man har fått veta har tydliga svar. Det kan gälla aborter, homosexualitet, alkohol, skilsmässor och mycket annat. Frågor som jag har helt andra åsikter (synnerligen mer liberala om någon undrar) om nu än när jag gick i nian. Frågorna har för den skull inte blivit lättare, men det har blivit väldigt tydligt för mig att de inte är...just det svarta och vita.

För mig kom den stora vändningen som fick mig att se på livet med mindre naiva ögon när en nära vän drabbades av stor tragedi på gymnasiet. Jag kunde inte längre hävda vissa saker, som jag länge hade hävdat. Jag hade fått ny respekt för livet, men det gjorde inte att jag tappade tron på Gud eller fastnade i något evigt teodicéproblemsträsk, nej kärlekens budskap blir bara än klarare för mig...tror jag. :-)


Efter denna parentes om livet så återgår jag till det underbara bröllopet. Vissa dagar känns det faktiskt som att man kan tänka i svart och vitt (och rött). För inte kan det väl finnas något underbarare än kärleken i sin tydligaste form. Att gifta sig är helt sjukt fantastiskt och så är det bara.

Vårt bröllop var, om man får säga det själv, en succé. Vigseln i kyrkan var underbar. Lampshade bjöd på sjukt bra musik i snygga nya arrangemang. Far höll ett otroligt bra vigseltal. Gud var där och framförallt så stod hon där; min ängel och vi gav varandra de största löften man kan ge någon människa.

Festen var sedan det roligaste jag någonsin varit med om. Jag fick ont i käkarna för att jag log så mycket. Vilka fantastiska föräldrar vi har, vilka underbara vänner vi har och vilka grymma syskon.

Värdarna hade gjort mer än man någonsin kunnat önska sig och temat: Sagan om Vigselringen var genialt. (så kom det något gott ut av att jag tappade den där ringen tillslut). Den inledande filmen (med Zian från Lilla Aktuellt), häftena i form av en DVD med bara sidan 47, de 47 töntiga sångerna, oscarsstatyetterna osv osv var helt otroligt.

Tack alla! Jag älskar er!

Och så lite bilder från London.  Höjdpunkten (förutom umgänget med fru Löfgren då) för mig var helt klart "Tower of London". Att få känna historiens vingslag på det sättet är helt otroligt och vår guide var suverän. Humor, inlevelse och kunskap!  Vi gjorde en hel del annat också bl.a. såg vi musikalen "We will rock you" som var jätterolig, hade bra musik, men en ganska medioker handling.





Visst är hon snygg!

Om ni vill se bröllopsbilder rekomenderar jag www.47.se för vi kommer spara på den karamellen lite :-)

Slutligen måste jag bara rekomendera världens kanske bästa humorgäng och deras Jackass på lavt nivå (jackass on low level), samt klassikern danish language.



Vad har hänt med blåvitt? De är ju sjukt bra. Man börjar nästan hoppas.

Kommentarer
Postat av: Robodan

De sista länkarna funkade inte, men ni hittar videorna själva om ni letar på youtube. Underbara!

2007-05-15 @ 21:47:04
Postat av: Robodan

danish language hade visst hamnat under 47.se Konstigt:-) Blogg.se är konstigt, men 47.se hittar ni ju till ändå.

2007-05-15 @ 22:00:05
Postat av: stina

å nu kommer man plötsligt till danish language via den första bilden. blogg.se, jag säger då det :)

väldigt intressant och trevligt (och romantiskt) inlägg. i love you!

Postat av: Lina

Kul med ett inlägg från dig =)

Tack för att ni kollade lägenheten!!

Å så som jag sa igår, mycket skoj att få vara med på er största dag!!

Kramar L & R

2007-05-15 @ 22:10:26
URL: http://linasjoblom.blogg.se/skapamera
Postat av: hannie

många tänkvärda tankar. jag håller verkligen med i det mesta du säger, även om jag personligen aldrig har känt mig så "instängd" i värderingarna. iaf inte till samma grad som många säkert har upplevt inom kyrkan. det var först när jag kom hit till linköping som jag mötte åsikter som vissa kristna har som de anser är helt självklara, men som jag anser inte är det. det var faktiskt en smärre chock för mig... det är verkligen viktigt att man inte stänger in sig så att man missar hur resten av världen funkar (därför är jag emot kristna förskolor och skolor). kanske svårt att följa mina tankar, jag pladdrar mest på=)

underbart bröllop! tror nästan att det var det trevligaste jag har varit på faktiskt. iaf absolut topp 3=)

london baby!

2007-05-15 @ 22:37:47
URL: http://hannie.blogg.se
Postat av: stina

jag tycker det var topp 1 i trevligaste bröllop jag :)

2007-05-15 @ 23:12:37
URL: http://stina47.blogg.se
Postat av: hannie

klart det var för er ju=) kanske för mig oxå.

2007-05-16 @ 08:37:21
URL: http://hannie.blogg.se
Postat av: Mats-Olas Fanclub

Det var väldigt kul att få vara med på bröllopet! Jag får hålla med om att bröllopet lätt är topp tre. (Jag behöver ju inte nämna att jag bara varit på tre bröllop under de senaste 20 åren eller så...)
När det gäller det religiösa så håller jag tveklöst med dig. Jag kan störa mig otroligt mycket på att det poppar upp lite framgångsteologi någon gång emellanåt. Inte så att någon av de större kyrkorna tror på det, men ibland slinker det fram ändå. Mänskligt men väldigt irriterande.
Jag håller helt med om att det är bra att separera tro och vetenskap. Jag kan inte se något behov av att lansera sån pseudovetenskap som intelligent design. Evolutionsteorin ger ju inga som helst svar på teologiska frågor som varför liv finns, och bara vaga små antydningar om hur. Och det är ju varför som är intressant ur trons perspektiv. Mig gör det absolut inget om vi kommer från aporna.
Det kan nog vara klokt att komma ihåg att kyrkan är mänsklig ja. Tyvärr är det nog lättare att komma ihåg de gånger som man tycker att kyrkan och dess representanter har fel. Jag har pratat med kristna som har beskrivit AIDS som guds straff till bögarna, men att döma ut kristna kyrkor för det vore helfel. Men jag får erkänna att det påverkade min syn på den församling som den jag pratade med tillhörde, även om jag inte borde brytt mig. För det är knappast någon särskilt utbredd uppfattning. Men det är lätt att vara dömande.
Teodicéproblemet har jag inget problem med:) Jag ser det som att ondska och elände är följder av den fria viljan, att det är priset som vi behöver betala för kärleken och allt annat som är värt något.
Om gud skulle förhindra oss från att välja sånt som orsakar elände, eller sånt som är "ont", så skulle vi ju inte ha någon fri vilja. Och utan fri vilja är kärleken inte värd så mycket. (Om den ens finns.) Sedan finns det naturligtvis elände som inte är av mänskligt ursprung, men det får man på något sätt acceptera. Sorg, elände eller ondska kräver ju att man har något som man är rädd om eller känner för på något vis, dvs någon slags kärlek. Som kräver fri vilja, och så är vi tillbaka vid kärleken (och den fria viljan). Vill vi ha något som verkligen är värt något så måste vi samtidigt ta risken att slutligen förlora det. (I alla fall i det jordiska livet.) Hur som helst så tycker jag nog att det är ganska bra deal:)
Jagg vet inte om ovanstående stycken håller någon högre teologisk klass, men de räcker för mig, för att jag ska slippa att hamna i något teodicéträsk:)
Är det här den längsta kommentaren någonsin? Dags för mig att gå ut i solen nu, tror jag:)

2007-05-16 @ 16:49:45
Postat av: Mats-Olas Fanclub

Fast hur ska jag tolka att spamfiltret misstänke inlägget ovan för att vara just spam? Var det så rörigt? :)

2007-05-16 @ 16:50:50
Postat av: Mats-Olas Fanclub

Jag missade att kommentera blåvitt! Visst börjar tankarna om en guldstrid komma, men inte riktigt ännu. Vi har en tunn trupp och dessutom många orutinerade spelare. Det verkar helt otroligt att både Eldin och Tomas Olsson ska kunna hålla sig skadefria under en längre tid. Men med ett bra nyförvärv i sommar till mittfältet så kanske ändå... :)

2007-05-16 @ 17:02:00
Postat av: Lina

Undra varför man skriver "vi" i medgång och "de" i motgång...

2007-05-16 @ 19:33:28
URL: http://linasjoblom.blogg.se/skapamera
Postat av: Mats-Olas Fanclub

När det gäller blåvitt så skriver jag alltid vi! Tror jag:)

2007-05-16 @ 19:39:30
Postat av: Robodan

Jag kör nog nästan alltid med dem och inte vi faktiskt. Men är inte helt säker :-)

Jag håller med dig helt om teodicéproblemet matsola och har inte heller själv några större problem med det. Jag tror jag har skrivit en nästan identisk beskrivning som din i ett tidigare inlägg här på bloggen. Den fria viljan är grejen, men ibland är också "Guds vägar outgrundliga" som man brukar säga. Det är svårt att förstå sig på jordbävningar och annat, men jag tror personligen på att den onda makten har ett finger med i spelet i sina dödsryckningar.

För övrigt har det ju aldrig utlovats något liv som är enkelt. Alfons Åberg insåg ju att det inte kan vara födelsedag och julafton jämt. Och en bra film blir inte bra utan spänning. Jag håller helt med dig om att kärleken inte kan existera utan den fria viljan.

I USA finns det kyrkor som tackar Gud för tsunamin, som de menar var ett straff för att Sverige tillåter homoäktenskap. Så ja ibland får man svårt att tro på kyrkogrejen. Men det finns sjuukt många helt underbara, varma kyrkor som hjälper folk i nöd världen över också (bland annat i samband med just tsunamin).

2007-05-16 @ 23:26:38
Postat av: Robodan

Ni får för övrigt inte missa tillfället att kolla in jackass på lavt nivå och danish language. De är så sjukt bra! :-)

Hoppas på Andreas Johansson till blåvitt.

Är också mycket tveksam till kristna skolor hannie (förutom folkhögskolor och bibelskolor och sånt, som är kanon), men jag tror också att det är svårare att helt hjärntvätta barn än man tror....fast det går ju att hjärntvätta folk det gör det.

2007-05-16 @ 23:29:39
Postat av: hannie

ja, folkhögskolor är bra. jag menar förskolor och grundskolor. jag tror att det blir svårt för barnen där att se hur den verkliga världen ser ut och att det blir en chock för många senare i livet när de möter den. typ.

2007-05-17 @ 09:01:02
Postat av: elin

Danish Language är komplicerat och asroligt! Trodde minsann jag skulle få se fotot stort, men istället fick jag en fantastisk Youtube-stund ;) Hoppas du mår som du förtjänar, toppen alltså! Ni är grymma! får boka in den där middagen så småningom också! snart kan ni börja kolla på hus i alingsås. det är där det händer. //elin.

2007-05-18 @ 16:42:43
Postat av: Zakaria

Hej Robodan,

Jag tycker om det faktum att du har gjort revolt emot kyrkans isolerade tankesätt. Man ska alltid rätta sig efter sanningen från Gud, inte ignorera det bara för att nöja omgivningen (då ljuger man för sig själv). Jag var själv muslim som gjorde revolt emot muslimerna pga av deras Hadither & Sunna* som de hittar på, samt deras idolisering av profeten Muhammad (emot hans vilja). Nu är jag underkastad till ENDAST Gud, utan några idoler vid sidan av Honom. "Dyrka endast Gud, det finns ingen gud förutom Gud", detta är budordet i alla skrifter inklusive Gamla Testamentet, Nya Testamentet och Sista Testamentet, Koranen.

[Koranen 3:18] GUD vittnar om att det inte finns någon annan gud än Honom, det gör även änglarna och de som har kunskap. Sanningsenligt och riktigt, Han är den absoluta guden; det finns ingen annan gud än Honom, den Allsmäktige, Visast.

Jag bjuder in dig till att underkasta dig endast Gud, och joina oss i Guds kommade kungarike på jorden, Förenade Underkastades Nation (United Submitters Nation), en nation där alla troende på ENDAST Gud är förenade runt deras En och samma Herre, Gud.

Se hemsidan för mer information, du kan också mejla mig för att veta mer.

* Hadither och Sunna är läror som tillskrivits profeten Muhammad, och vilka muslimerna upprätthåller vid sidan av Koranen. Det är därför Islam har alla dessa "konstiga" regler idag (bl a slöja, skära av handen på tjuven etc)

2007-12-23 @ 00:46:35
URL: http://www.usn2161.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback